Магарешка кашлица: причини, симптоми, лечение и профилактика

Черупката (известна също като коклюш) е бактериална инфекция, която попада в носа и гърлото ви. Той се разпространява много лесно, но ваксини като DTaP и Tdap могат да помогнат за предотвратяването му при деца и възрастни.

На първо място, магарешка кашлица има същите симптоми като средната настинка

Може да имате и диария рано.

След около 7-10 дни, кашлицата се превръща в “кашлица заклинания”, които завършват с магарещ звук, докато човек се опитва да диша въздуха.

Тъй като кашлицата е суха и не произвежда слуз, тези заклинания могат да продължат до 1 минута. Понякога може да причини образуването на червено или лилаво на лицето ви.

Повечето хора с магарешка кашлица имат кашлица, но не всеки прави това.

Бебетата не могат да направят звука, дори да кашлят, но могат да изнесат въздух или да се опитат да си поемат дъх по време на тези заклинания. Някои може да повръщат.

Понякога възрастни с това състояние просто имат кашлица, която няма да изчезне.

Черепната кашлица е опасна при бебета, особено при деца на възраст под 6 месеца. В тежки случаи, те може да се наложи да отидат в ЕЗ.

Ако смятате, че детето ви може да го има, незабавно се обърнете към Вашия лекар.

Деца на възраст под 18 месеца с магарешка кашлица трябва да се наблюдават по всяко време, защото кашлицата може да ги спре да дишат. Младите бебета с лоши случаи може да се нуждаят и от болнични грижи.

Помогнете да защитите детето си, като се уверите, че той и всеки възрастен, който е около него, често се ваксинира.

За по-големи деца и възрастни перспективата обикновено е много добра.

Ако лекарите диагностицират чернодробна кашлица на ранен етап, антибиотиците могат да помогнат за намаляване на кашлицата и други симптоми. Те също така могат да помогнат за предотвратяване разпространението на инфекцията в други. Повечето хора са диагностицирани твърде късно, за да могат антибиотиците да работят добре.

Не използвайте лекарства против кашлица, кашлица или отхрачващи средства (лекарства, които ви карат да кашляте слуз) за лечение на магарешка кашлица. Те не работят.

Ако вашите магии за кашлица са толкова лоши, че ви предпазват от пиене на достатъчно течности, рискувате дехидратацията. Свържете се веднага с Вашия лекар.