Йога: трябва ли да се притеснявате, ако болките поставят?

От Джейн Щуриайл

Опитни йога практикуващи се движат грациозно от една поза към друга, но реалността за много от нас може да бъде съвсем различна. Влизането и излизането от определени позиции може да се окаже неудобно и е трудно да се разбере какво ниво на дискомфорт – ако има такова – е приемливо по време на практика в йога.

Както е случаят с всеки, който се занимава с физическо преследване, хората, които вършат йога, могат понякога да изгладят гърба си, да издърпат hamstring или да навредят на врата си. Но тъй като Джанет Маклауд, учител по йога от Института за йога в Йеганг, казва: “Йога не трябва да боли. Всъщност, без страдание, учениците могат да надхвърлят възприетите от тях граници. Учениците трябва да прегръщат концепцията за стабилност и лекота. Осъзнаването на тези качества позволява на студентите да се занимават с ум и да знаят кога се изгубва балансът им. Моето вярване е, че практиката на йога, която се основава на принципа на ахимса (ненасилие), не трябва да навреди. ”

През 15-те години, откакто започнах да практикувам йога, аз се научих да оценявам както красотата на напълно реализираната поза, така и реалността на мястото, където моето тяло е в тази поза – което се чувства много по-добре, отколкото да се възстанови от изглаждания долен гръб , Няколко дни съм по-гъвкав, но в повечето дни съм по-малък и всеки ден има различни усещания в раменете ми, в хамут и в долната част на гърба.

След няколко наранявания (които се запазиха, когато прекосих границите си), се научих да обръщам голямо внимание на фините сигнали на тялото ми, че е време да спра. Сега наистина мога да намеря радост, когато забелязвам границите си и се отдръпвам малко, за да се чувствам сигурен и защитен. Да кажем, че днес може да стигна толкова далече в предната посока. Наградата не е в това, доколко съм напред, но в смисъл на самоприемане, което постигам, когато съм в поза – дори и да съм го направила “по-добре” преди това.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …