Zika вирусни симптоми, страни, риск и профилактика

Зика вирусът се разпространява експлозивно в Америка, казва СЗО. Това причинява вродени дефекти при бебета, родени от бременни жени, твърди CDC. Тази агенция е издала предупреждения за пътуване за бременни жени в държавите, където болестта е открита. Вирусът се разпространява главно от комари, въпреки че са съобщени случаи на сексуално предаване.

Вирусът Zika, идентифициран за първи път в Уганда през 1947 г., се предава от същия тип комар, който носи треска на денга, жълта треска и вирус на хикунгуния. Комарът ухапва заразения човек и след това предава тези вируси на други хора, които го ухапва. Огнища не се появяват извън Африка до 2007 г., когато се разпространиха в Южния Пасифик.

Директорът на CDC Том Фридън заяви пред репортери, че “понякога” Зика може да се разпространява чрез сексуален контакт или кръвопреливане. CDC потвърди съобщенията, че Зика се разпространява чрез секс в някои случаи, което означава, че човек е пътувал до район, където Зйка е избухнала, е получил вируса и е предал вируса на сексуален партньор, който не е пътувал.

CDC е наясно с доклад, че бразилските учени са открили вируса в слюнката и урината на заразените хора, каза Фридън, но е необходима допълнителна информация.

Болестта може да предизвика треска, обрив, болки в ставите и зачервяване на окото на белия дроб. Но повечето хора няма да знаят, че имат това.

“Само около 1 на 5 души с вируса ще проявят симптоми”, казва д-р Амеш Адалия, говорител на Американската асоциация за инфекциозни болести. “Огромното мнозинство изобщо няма симптоми.”

Adalja също така казва, че вирусът рядко причинява големи усложнения. – Никога досега не е била смятана за сериозна инфекциозна болест.

Но в редки случаи Зика е свързана със синдрома на Guillain-Barre, нарушение, което може да причини частична или пълна парализа, обикновено започваща от краката, най-често временна. Увеличаването на това заболяване се наблюдава в области като Френска Полинезия и Бразилия, където е имало епидемия от Зика. Проучване, публикувано на 29 февруари, предполага, че Зика може да причини синдрома, но не може да го докаже.

Един от американските случаи на “Гуилайн-Баре”, който може да бъде свързан със Зика, е съобщено на CDC, каза Фридън. Но “това е много предизвикателно да се направи връзка в отделен случай”, каза той, тъй като Guillain-Barre също може да следва грип или други инфекции.