Вдишване на занамивир, перорална / небулизация

Терапевтичен клас: Антивирусни

Употреба за занамивир

Фармакологичен клас: инхибитор на невраминидаза, вирус на грип A & B

Zanamivir може да намали симптомите на грип (слабост, главоболие, повишена температура, кашлица, хрема, запушен нос и възпалено гърло) с 1 до 1,5 дни. Zanamivir може да се използва и за предотвратяване на грипна инфекция, ако сте в близък контакт с някой, който има грип.

Zanamivir трябва да се започне в рамките на 2 дни след появата на симптоми на грип. Zanamivir няма да ви предпази от разпространението на грипния вирус на други хора. Може да не работи за всички. Zanamivir може да не е за вас, ако сте силно болен или имате проблем с дишането (например, астма или хронично обструктивно белодробно заболяване). Ако получавате грипната ваксина всяка година, продължете да го правите. Zanamivir не е заместител на годишния ви грип.

Zanamivir се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. Зазанамивир трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към занамивир или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на занамивир за лечение на грип при деца под 7-годишна възраст и за профилактика на грип при деца под 5-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени в тези възрастови групи.

Преди да използвате zanamivir

Забележка: Занамивир се предлага в Канада. Не се препоръчва при деца под 12-годишна възраст.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на занамивир при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на занамивир, отколкото при по-младите възрастни, което може да наложи повишено внимание при пациенти, получаващи занамивир.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на занамивир. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Говорете с Вашия лекар за възможността да получите грип, ако все още не сте имали такъв. Zanamivir работи най-добре, ако се използва възможно най-скоро след излагане на хора, които имат грип. Ако вече имате грип, продължете да използвате занамивир за цялото време на лечение, дори ако се почувствате по-добре след няколко дни. Това ще ви помогне напълно да изчистите инфекцията си. Ако спрете да използвате прекалено рано сутрин, симптомите Ви може да се появят отново. Занамивир трябва да се приема в продължение на 5 дни.

Инхалаторният занамивир трябва да се използва само със специален инхалатор (Diskhaler®). Не смесвайте занамивир с други разтвори. Не използвайте занамивир в нито един пулверизатор или механичен вентилатор.

Занамивир обикновено се предлага с инструкции за пациента. Прочетете ги внимателно, преди да използвате лекарството. Ако не разбирате указанията или не сте сигурни как да използвате инхалатора, помолете Вашия лекар да Ви покаже как да го използвате.

Заредете инхалатора

За да използвате инхалатора

Ако използвате и друг вдишван бронходилататор (напр. Албутерол, Atrovent®, Combivent® или Serevent®), използвайте го преди да използвате занамивир.

Дозата на занамивир ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози zanamivir. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза zanamivir, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете доза или забравите да я използвате, използвайте я възможно най-бързо, освен ако не е по-малко от 2 часа преди следващата доза. Използвайте следващата си доза в нормалното време. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Пазете лекарството в торбичката за фолио, докато не сте готови да го използвате. Съхранявайте при стайна температура, далеч от топлина и директна светлина. Не замразявайте.

Да се ​​пази далеч от деца.

Правилно използване на занамивир

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много важно е Вашият лекар да провери напредъка на вашето дете или вашето дете след лечението. Това е да се уверите, че инфекцията е напълно изчистена и да позволите на Вашия лекар да провери за нежелани ефекти.

Zanamivir не е заместител на годишен грип. Той също така няма да държи вас или вашето дете да получат бактериална инфекция, която започва с грипоподобни симптоми.

Zanamivir може да причини на хора с белодробно заболяване (напр. Хронично обструктивно белодробно заболяване или астма) недостиг на въздух, затруднено дишане или хрипове. Ако имате тези симптоми след употреба на занамивир, преустановете употребата на занамивир и незабавно се обадете на Вашия лекар.

Бронхоспазмът (хрипове) е риск за пациенти с астма или хронично респираторно заболяване. Винаги разполагайте с бързо действащ инхалиран бронходилататор, който е на ваше разположение.

Занамивир може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Спрете да използвате zanamivir и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате сърбеж, уртикария, дрезгавост, затруднено дишане, проблеми с гълтането или подуване на ръцете, лицето или устата, докато използвате Zanamivir.

Zanamivir може да накара някои хора, особено деца и тийнейджъри, да бъдат раздразнени, раздразнителни или да покажат други ненормални поведения, които могат да доведат до нараняване. Ако Вие, вашето дете или детегледачът забележите някоя от тези нежелани реакции, незабавно уведомете Вашия лекар или лекаря на Вашето дете.

Предпазни мерки при използване на занамивир

Уверете се, че Вашият лекар знае, ако вие или вашето дете планирате да получите жива ваксина срещу назален грип (FluMist®), преди да започнете да използвате Zanamivir. Не трябва да приемате ваксината в рамките на две седмици преди или 48 часа след употребата на занамивир.

Ако симптомите на Вашето дете или детето ви не се подобрят, след като Вие или Вашето дете завършите приема на лекарството, или ако се влошат, се консултирайте с Вашия лекар.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Странични ефекти на занамивир

занамивир

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Грип Tamiflu, амантадин, оселтамивир, Symmetrel, Percogesic, Theraflu грип, студен и кашлив прах, Coricidin HBP Cold & Flu, Dologesic

Свински грип Tamiflu, озелтамивир, занамивир, Relenza, ваксина срещу грипния вирус, h1n1, инактивиран

Профилактика на грипа Tamiflu, амантадин, флузоне, флуоририн, озелтамивир, афлурия, висока доза флузоне, симетрия