Кисело мляко отива гурме: гръцко кисело мляко, козе мляко кисело мляко, соево кисело мляко и др

Отидете надолу по всяка млечна пътека и главата ви може да се върти, когато видите непрекъснато разширяващите се възможности за кисело мляко. Веднъж разглеждани като здравословна храна, киселото мляко е изчерпано с модерен избор от аромати, текстури, стилове, източници на мляко, съдържание на мазнини и подсладители.

Храненето на хранителните качества на киселото мляко и ореолът на здравето са в основата на неговата привлекателност. Според съобщение от AC Nielsen Global Services, киселото мляко е сред най-бързо развиващите се хранителни категории в света.

Задоволявайки потребителското търсене на здравословни храни, киселото мляко е бързо, лесно и приятно за повечето хора. Удобна и преносима, можете да я изпиете или да я изстискате, когато сте скъсани за известно време или яжте по старомоден начин с лъжица.

Но не всички йогурти са създадени равни – някои са по-скоро като десерт, отколкото за питателна храна.

“Различните кисело мляко подкопават богатите на хранителни вещества мазнини и добавят захар от подсладители и допълнителни съставки като бонбони и бисквити, които го правят по-скоро като бонбони в контейнер вместо ценна доза млечни продукти”, казва експертът в Ню Йорк за загуба на тегло Bonnie Taub-Dix, RD.

За да откриете най-здравословните кисело мляко с ниско съдържание на мазнини и захар, не забравяйте да проверите панела Nutrition Facts на опаковката. Имайте предвид, че захарта, включена в панела, съдържа добавени захари и лактоза, която е естествената форма на въглехидратите в млякото.

“Една порция обикновен кисело мляко съдържа 8-12 грама захар от лактоза без добавена захар. Проверете списъка с съставките, за да видите дали присъстват плодове, концентрат от плодов сок, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, сироп от захарна тръстика или други подсладители “, казва Тауб-Дикс, автор на” Прочетете го преди да ядете “.

Киселото мляко често се напълва с добавена захар и може също така да дойде с добавки за смесване – добавяйки още повече калории. Природната захар от плодове е по-добра от другите захари, казва Тауб-Дикс. Тя препоръчва избор на опция за най-ниска захар или добавяне на ваши собствени плодове или зърнени култури с високо съдържание на фибри до обикновен, немаслен кисело мляко.

И когато става въпрос за изкуствено подсладени кисело мляко, това е личен избор, който може да помогне за отстраняването на калориите, но Taub-Dix предпочита по-естествен подход, като добавите свой собствен плод към кисело нискомаслено кисело мляко в гръцки стил.

Съдържанието на мазнини в киселото мляко зависи от вида мляко, включително обезмаслено или немаслено, 1%, 2%, пълномаслено мляко и пълномаслено мляко със стрък със сметана.

Повечето специалисти по хранене препоръчват немаслено и нискомаслено кисело мляко.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа