xgeva

Терапевтичен клас: имунологичен агент

Използва за Xgeva

Фармакологичен клас: моноклонално антитяло

Инжектирането на деносумаб се използва също така за лечение на костна загуба при мъже с рак на простатата и жени с рак на гърдата, които получават лечение за рак. Използва се за предотвратяване на костни проблеми при пациенти с костни метастази (рак, който се е разпространил) от тумори. Denosumab се използва за лечение на гигантски клетъчен тумор на костта, който не може да бъде отстранен чрез операция. Това лекарство се използва също и за лечение на хиперкалциемия на злокачествено заболяване, лекувано с бифосфонати (напр. Алендронат, ибандронат, ризедронат, Fosamax®), но не е добре.

Това лекарство трябва да се дава само от или под наблюдението на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Използването на инжектиране на денозумаб не се препоръчва при педиатричната популация, с изключение на тийнейджъри с гигантски клетъчен тумор на костта. Безопасността и ефикасността на денозумаб при други условия не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на денозумаб при пациенти в старческа възраст.

Преди да използвате Xgeva

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи denosumab. Може да не е специфично за Xgeva. Моля, прочетете внимателно.

Лекар или друг обучен медицински специалист ще Ви даде това лекарство. Това лекарство се дава като изстрел под кожата, обикновено върху горната част на ръката, горната част на бедрото или стомаха.

Prolia® обикновено се дава веднъж на всеки 6 месеца и Xgeva® обикновено се дава веднъж на всеки 4 седмици. Вашият лекар може също да ви даде витамин D и калциеви добавки. Следвайте инструкциите как да приемате тези лекарства.

Това лекарство се предлага с Ръководство за медикаменти. Прочетете внимателно информацията. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Това лекарство трябва да се прилага по фиксиран график. Ако пропуснете доза или забравите да използвате лекарството, се обърнете към Вашия лекар или фармацевт за инструкции.

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Prolia® съдържа денозумаб, който също може да се намери в Xgeva®. Пациентите, използващи Prolia®, не трябва да получават Xgeva®.

Вашето неродено бебе може да бъде увредено, ако използвате това лекарство, докато сте бременна. Жените, които получават Xgeva®, трябва да използват ефективна форма на контрол върху раждаемостта, за да не забременяват по време на лечението и поне 5 месеца след последната доза. Има и потенциал за това лекарство да причини вродени дефекти, ако бащата го използва, когато сексуалният му партньор забременее. Ако настъпи бременност, докато приемате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Уведомете незабавно Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате обрив, замайване, замаяност или припадък, сърбеж, подуване на лицето, езика и гърлото, затруднено дишане или болка в гърдите, след като получите инжекцията.

Това лекарство може да причини хипокалцемия (нисък калций в кръвта). Трябва да се лекува нисък калций в кръвта, преди да приемете това лекарство. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате мускулни спазми или потрепвания или изтръпване или изтръпване на пръстите, пръстите на краката или около устата.

Prolia® може да увеличи риска от развитие на инфекции. Избягвайте да бъдете близо до хора, които са болни или имат инфекции, докато използвате това лекарство. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате треска или студени тръпки, червена, подута кожа, тежка коремна или стомашна болка или изгаряне или болезнено уриниране.

Кожни проблеми могат да се появят след получаване на Prolia®. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми, които не изчезват или се влошават: образуване на мехури, crusting, раздразнение, сърбеж или зачервяване на кожата, напукана, суха или люспеста кожа, обрив или подуване на кожата ,

Важно е да кажете на всичките си лекари, че получавате инжекция с денозумаб, включително и вашия зъболекар. Ако имате стоматологични процедури, докато приемате това лекарство, може да имате по-голям шанс да имате сериозен проблем с челюстта си. Уверете се, че кажете на Вашия лекар или зъболекар за нови проблеми, като болка или подуване, със зъбите или челюстта.

Капачката на иглата на предварително напълнената спринцовка Prolia® съдържа суха естествена гума (производно на латекс), което може да предизвика алергични реакции при хора, чувствителни към латекс. Уведомете Вашия лекар, ако имате латексова алергия преди да започнете да приемате това лекарство.

Правилното използване на денозумаб

Това лекарство може да увеличи риска от развитие на фрактури на бедрената кост. Това може да е по-често, ако го използвате дълго време. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка или болка в бедрата, слабините или бедрата.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако имате тежка болка в мускулите, костите или ставите след приема на Prolia®.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е затруднена или ако имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Предпазни мерки при използване на Xgeva

Достъпност само за Rx

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Остеолитични костни метастази на твърди тумори Reclast, Zometa, денозумаб, золедронова киселина, Aclasta

Гранд клетъчен тумор на костния денозумаб

Хиперкалциемия на злокачественото преднизон, дексаметазон, декадрон, реласт, сенсипар, зомета, денозумаб

Xgeva нежелани реакции

Xgeva (денозумаб)