Zumba: ползи и какво да очаквате

Надуването на ударите на салса, фламенко и merengue музиката се чувства повече като танцова партия, отколкото тренировка, което прави точно това, което прави Zumba толкова популярна. Вдъхновената от латиница танцова тренировка е една от най-популярните групи за упражнения в света.

Високоенергетичните класове са настроени на оптимистична музика и имат хореографски танцови номера, които можете да видите в нощен клуб. Не е нужно да бъдете велик танцьор, който да се чувства добре дошъл в клас Zumba. С маркера “Ditch the Workout, Join the Party”, учебните часове подчертават, че се движат към музиката и са се забавлявали добре, без да е необходим ритъм.

Има няколко различни вида класове Zumba, от тренировките на Aqua Zumba до уроци като Zumba Toning, които включват тежести за допълнително изгаряне на калории и тренировки за сила. Има дори класове за деца на Zumba.

Обработката на пот в 60-минутните часове изгаря средно 369 калории – повече от кардио кикбокс или стъпална аеробика. Ще получите страхотна кардио тренировка, която разтапя мазнините, укрепва сърцевината ви и подобрява гъвкавостта.

Zumba е интервална тренировка. Класовете се движат между танцови движения с висока и ниска интензивност, предназначени да направят сърдечната Ви честота и да повишат издръжливостта на сърцето.

Core: Да. Много от танцовите стъпки, използвани в рутинните упражнения, подчертават ханша и средната част, за да се укрепи сърцевината.

Оръжия: Не. Традиционните класове на Zumba не се насочват към ръцете. Специализираните класове като Zumba Toning използват тежести, за да укрепят и тонират ръцете.

Крака: Да. Скачащите и подложките, които са част от хореографираните движения, помагат да работят квадратните и камшичетата.

Глути: Да. Ще почувствате изгарянето в кифлите си, докато се движите до ритъма.

Обратно: Не. Въпреки че тренировката включва цялото ви тяло, тя не е фокусирана върху задните ви мускули.

Гъвкавост: Да. Танцовите движения бяха предназначени за повишаване на гъвкавостта.

Аеробни: Да. Интервалите от висок и нисък интензитет правят Zumba отлична кардио тренировка.

Сила: Да. Традиционните тренировки на Zumba подчертават укрепването на сърцевината, докато Zumba Toning и Zumba Step тренировки включват тежести за изграждане на мускулите в ръцете, краката и глутетата.

Спорт: Не. Класовете не се считат за спортни.

Ниско въздействие: Не. Класовете са с висока енергия и включват скокове, подскачащи и други движения с голямо въздействие.

Цена: Да. Трябва да се регистрирате за класове чрез фитнес център или да купите DVD Zumba, за да следвате хореографските стъпки.

Добър за начинаещи: Да. Zumba подчертава, че се движите към музиката и се забавлявате независимо от нивото на вашата фитнес.

На открито: Не. Класовете се предлагат във фитнес ателиета.

У дома: Да. Можете да си купите DVD Zumba и да следвате тренировката в дома.

Необходимо оборудване: Няма, с изключение на вашите маратонки.

Zumba е един от най-забавните и универсални фитнес класове, които ще дойдат дълго време. Класовете могат да бъдат насочени към почти всяко фитнес ниво. Въпреки, че повечето Zumba включва движения с голямо въздействие като подскачащи и скачащи, тя може да бъде променена, за да отговори на вашите нужди.

Ако искате цялостна тренировъчна програма, потърсете клас Zumba, който включва леки тежести за горната част на тялото ви.

Можете да започнете бавно, ако е необходимо, или можете да танцувате сърцето си, ако сте в отлична форма. Ако просто обичате да премествате тялото си с музиката, то Zumba е за вас.

Говорете с Вашия лекар преди да се присъедините към клас, ако сте били неактивни, имате някакви медицински проблеми или приемате каквито и да било лекарства, само за да сте сигурни, че Зумба е подходящ за Вас. И говорете с инструкторите преди да започнете курса за вашето фитнес ниво и всички здравословни условия, които имате, за да могат да предложат модификации.

Добре ли е за мен, ако имам здравословно състояние?

Ако сте били закачени по ритъма на Zumba, тъй като преди да забременеете, нямате проблеми с бременността си и това е добре с вашия OB-GYN, тогава можете да продължите да стъпквате. Но има някои промени, които трябва да направите, за да останете в безопасност.

Zumba има много движения с голямо въздействие, които могат да причинят поражения, докато хормоните ви разхлабят ставите. Говорете с инструктора си, за да изключите някои от тези скокове и отскачания. И не забравяйте да останете готини и хидратирани по време на тренировката.

Избягвайте движения с голямо въздействие, ако имате болки в коляното или гърба или артрит. Други начини да получите добра тренировка са по-леки за ставите.

Ако имате хандикап или друго физическо ограничение, помислете за класове Zumba за инвалидни колички, които са добра, забавна, без издръжливост тренировка.

Ако имате диабет, Zumba е чудесен начин да отслабнете и да изградите мускули. Вашите кръвни захари ще намалеят, докато енергийното ви ниво се покачва. Най-напред се консултирайте с Вашия лекар, за да видите дали ще трябва да промените своя план за лечение на диабета.

Освен че намалява теглото, Zumba може да ви помогне да намалите риска от сърдечни заболявания, да намалите кръвното си налягане и лошия холестерол и да увеличите добрия холестерол. Ако имате сърдечно заболяване, Вашият лекар може да Ви предложи да започнете обратно по пътя към фитнес в програмата за рехабилитация на сърцето, вместо да скачате направо в клас Zumba.

ИЗТОЧНИЦИ

Съвет на Упражнение: “Zumba: Разбира се, че е забавно, но дали е ефективна?”

Zumba.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …