zydelig

Какво представлява Zydelig?

Zydelig се използва заедно с ритуксимаб (Rituxan) за лечение на рецидиви на хронична лимфоцитна левкемия.

Zydelig се използва също така за лечение на фоликуларен В-клетъчен неходжкинов лимфом и малък лимфоцитен лимфом, които имат релапс или не са отговорили на други лечения.

Zydelig е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (правителството) на “ускорена” основа. Пациентите в клинични проучвания са отговорили на това лекарство. Въпреки това, не е доказано, че idelalisib може да подобри симптомите или да удължи времето за оцеляване.

Важна информация

Zydelig може да причини сериозни увреждания на черния дроб, белите дробове или червата. Някои от тези състояния могат да доведат до фатални усложнения. Ще се нуждаете от чести медицински тестове, за да сте сигурни, че Zydelig не причинява вредни ефекти.

Може да имате тежка или животозастрашаваща диария, докато приемате Zydelig. Idelalisib може също да причини перфорация (дупка или сълза) в червата. Посъветвайте се веднага с Вашия лекар, ако имате диария, която е водна или кървава, ако имате кървави или застояли изпражнения или ако кадите кръв, която прилича на кафе.

Не трябва да използвате Zydelig, ако някога сте имали сериозна алергична реакция.

За да сте сигурни, че Zydelig е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Преди да приемете това лекарство

чернодробно заболяване

Чревно разстройство, като например улцерозен колит; или

болест на дробовете.

Правителствена бременност категория D. Не използвайте Zydelig, ако сте бременна. Може да навреди на нероденото бебе. Използвайте ефективен контрол върху раждаемостта, докато приемате това лекарство и поне 1 месец след края на лечението.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Не е известно дали idelalisib преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмаче. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Не давайте на Zydelig на лица на възраст под 18 години без лекарска консултация.

Zydelig обикновено се приема два пъти на ден. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не използвайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Може да приемате Zydelig със или без храна.

Не разтрошавайте, дъвчете и не пречупете таблет. Поглъщайте го цялото.

По време на употребата на Zydelig, ще трябва да провеждате често медицински изследвания, за да сте сигурни, че idelalisib не причинява вредни ефекти. Лечението на рак може да се забави въз основа на резултатите от тези тестове.

Не спирайте да използвате това лекарство без съвет от Вашия лекар.

Съхранявайте това лекарство в оригиналната опаковка при стайна температура, далеч от влага и топлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Ако сте закъснели с повече от 6 часа, пропуснете пропуснатата доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно всички ограничения върху храната, напитките или дейността.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Zydelig: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Zydelig може да причини сериозни увреждания на черния дроб, белите дробове или червата. Някои от тези състояния могат да доведат до фатални усложнения. Може да имате тежка или животозастрашаваща диария, докато приемате Zydelig. Idelalisib може също да причини перфорация (дупка или сълза) в червата.

Как трябва да взема Zydelig?

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате такива

Тежка или продължаваща диария, повишен брой изпражнения на ден

Диария, която е водна или кървава

Болки в стомаха с повишена температура, студени тръпки, гадене или повръщане

Кървави или застояли изпражнения, кашляща кръв или повръщане, което прилича на кафе

Треска, леко натъртване или кървене, подуване на венците, болезнени рани в устата, болка при преглъщане, кожни рани, симптоми на настинка или грип, кашлица, проблеми с дишането

Проблеми с черния дроб – гадене, болка в горната част на корема, умора, загуба на апетит, тъмна урина, глинести столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите)

Признаци на пневмония (белодробна инфекция) – треска, студени тръпки, болки в гръдния кош, хрипове, затруднено дишане, кашлица с жълта или зелена слуз; или

Тежка кожна реакция – треска, възпалено гърло, подуване на лицето или езика, изгаряне в очите, болка в кожата, последвана от червен или лилав кожен обрив, който се разпространява (особено в лицето или горната част на тялото) и предизвиква образуване на мехури и пилинг.

Честите странични ефекти на Zydelig могат да включват

Гадене, болка в стомаха, диария

Треска, студени тръпки, кашлица

Усещане за умора; или

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Белодробна инфекция

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какво трябва да избягвам по време на приема на Zydelig?

Други лекарства могат да взаимодействат със Zydelig, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Уведомете всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате сега, и за всяко лекарство, което започнете или спрете да използвате.

1.03.2014-09-10, 1:11:41

Странични ефекти на Zydelig

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Неходжкинов лимфом метотрексат, ритуксан, ритуксимаб, циклофосфамид, цитоксан, винкристин

Хронична лимфоцитна левкемия Rituxan, ритуксимаб, циклофосфамид, Cytoxan, Imbruvica, ibrutinib

Фоликуларен лимфом Rituxan, ритуксимаб, Gazyva, интерферон алфа-2b, idelalisib, интрон А

Лимфом преднизон, метотрексат, дексаметазон, Декадрон, Revlimid

Какви други лекарства ще повлияят на Zydelig?

Zydelig (idelalisib)