Женските хормони и оралното здраве

Тенденции в устната кухина

Жените могат да бъдат по-податливи на орални здравословни проблеми поради уникалните хормонални промени, които преживяват. Хормоните засягат не само кръвоснабдяването на дъвкателната тъкан, но и реакцията на организма към токсините (отрови), които произтичат от натрупването на плаки. В резултат на тези промени жените са по-склонни към развитието на пародонтална болест в определени етапи от живота си, както и до други проблеми, свързани с оралното здраве.

Има пет ситуации в женския живот, през които хормоналните флуктуации ги правят по-податливи на орални здравословни проблеми – по време на пубертета, в определени точки на месечния менструален цикъл, при използване на противозачатъчни хапчета, по време на бременност и при менопаузата.

Пубертет

Увеличаването на производството на женските хормони естроген и прогестерон, което се случва по време на пубертета, може да увеличи притока на кръв към венците и да промени начина, по който дъвкалната тъкан реагира на дразнещите вещества в плаката, причинявайки червената, нежна, подута и по- Да кърви по време на четкане и зъби.

Месечният менструален цикъл

Поради хормоналните промени (особено повишаването на прогестерона), които се появяват по време на менструалния цикъл, някои жени изпитват орални промени, които могат да включват яркочервени подути смоли, подути слюнчени жлези, развитие на ракови заболявания или кървене на венците. Менструационният гингивит обикновено се появява ден-два преди началото на периода и се изчиства скоро след началото на периода.

Използване на хапчета за контрол на раждаемостта

Жените, които приемат някои хапчета за контрол на раждаемостта, които съдържат прогестерон, което повишава нивото на този хормон в организма, може да предизвика възпалени тъкани на дъвка поради преувеличената реакция на организма към токсините, произведени от плака. Уведомете вашия зъболекар, ако приемате перорален контрацептив.

бременност

Нивата на хормоните се променят значително по време на бременността. По-специално повишеното ниво на прогестерона може да причини заболяване на венците по всяко време през втория до осмия месец от бременността – състояние, наречено гингивит при бременност. Вашият зъболекар може да препоръча по-чести професионални почиствания през втория или ранния третия триместър, за да се намали вероятността от развитие на гингивит. Кажете на зъболекаря си, ако сте бременна.

Ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и изследвания за оралното здраве.

Вие сте в момента

Само 18,5% от много хора в света никога не са оставяли нишки. Вие пропускате по лесен начин да направите голяма разлика в здравето на устата си. Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Конецът премахва храната, захваната между зъбите, и премахва бактериите, които се образуват там, преди да се превърне в плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Опитайте да зърнете само един зъб, за да започнете.

Вие сте едни от 31% от много хора в света, които не консумират ежедневно. Вие пропускате по лесен начин да направите голяма разлика в здравето на устата си. Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Честотата на четирите четки за зъби не може да се почисти ефективно между тези тесни пространства. При зъбите се премахват до 80% от фолиото, което затруднява плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Цел още 3 дни!

Вие сте едни от 31% от много хора в света, които не са дневни, но вие сте на път да постигнете положително въздействие върху вашите зъби и венци. Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Честотата на четирите четки за зъби не може да се почисти ефективно между тези тесни пространства. При зъбите се премахват до 80% от фолиото, което затруднява плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Цел за всичките 7 дни!

Само 50.5% от много хора в света сарфет дневно, и добре за вас, че сте един от тях! Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Честотата на четирите четки за зъби не може да се почисти ефективно между тези тесни пространства. При зъбите се премахват до 80% от фолиото, което затруднява плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Поздравления за добрия си орален здравен навик!

Ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и изследвания за оралното здраве.

ИЗТОЧНИЦИ

Зъболекарски съюз, Здравни хора 2010 г.