Който е изложен на риск от сърдечни заболявания?

Някои черти, състояния или навици могат да повишат риска от коронарна болест на сърцето. Тези условия са известни като рискови фактори. Рисковите фактори увеличават и вероятността съществуващата ХБН да се влоши.

Жените обикновено имат едни и същи рискови фактори като мъжете. Някои рискови фактори обаче могат да засегнат жените по различен начин от мъжете. Например, диабетът повишава риска от CHD повече при жените. Също така, някои рискови фактори, като хапчета за контрол на раждаемостта и менопаузата, засягат само жените.

Има много известни рискови фактори за ХБН. Рискът Ви от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар се увеличава с броя на рисковите фактори, които имате и тяхната тежест. Рисковите фактори са склонни да “навлизат” и да влошават ефектите помежду си.

Рискови фактори, които можете да контролирате

Като имате само един рисков фактор, удвоявате риска от ХБН. Получаването на два рискови фактора увеличава риска от CHD четири пъти. Ако имате три или повече рискови фактора, рискът от сърдечно-съдови заболявания е повече от десетократно.

Рискови фактори, които не можете да контролирате

Също така, някои рискови фактори, като тютюнопушенето и диабета, ви излагат на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар, отколкото други.

Повече от 75% от жените на възраст от 40 до 60 години имат един или повече рискови фактори за СНМ. Много от рисковите фактори започват в детството, а някои дори се развиват през първите 10 години от живота. Можете да контролирате повечето рискови фактори, но някои не можете.

За повече информация относно рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, посетете статията за рисковите фактори за коронарна болест на сърцето. За да разберете дали сте изложени на риск от СНД, говорете с Вашия лекар или медицински специалист.

Пушенето е най-мощният рисков фактор, който жените могат да контролират. Тютюнът за пушене или дългосрочното излагане на вторичен дим повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Пушенето ви излага на въглероден окис. Това химическо вещество отнема кръвта ви от кислород и води до натрупване на плака в артериите ви.

Пушенето също така увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци в артериите. Кръвните съсиреци могат да блокират стесните артерии и да причинят инфаркт. Колкото повече пушите, толкова по-голям е рискът от сърдечен удар.

Дори жените, които пушат по-малко от две цигари на ден, са изложени на повишен риск от СНД.

Холестеролът пътува в кръвта в малки опаковки, наречени липопротеини (LI-po-pro-teens). Двата основни вида липопротеини са липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол и холестерол с висока плътност на липопротеините (HDL).

LDL холестеролът понякога се нарича “лош” холестерол. Това е така, защото носи холестерол в тъканите, включително сърдечните ви артерии. HDL холестеролът понякога се нарича “добър” холестерол. Това е така, защото помага за отстраняването на холестерола от артериите.

За измерване нивата на холестерола се използва кръвен тест, наречен липопротеинов панел. Този тест дава информация за общия холестерол, LDL холестерола, HDL холестерола и триглицеридите (вид мазнини, открити в кръвта).

Нивата на холестерола се измерват в милиграми (mg) холестерол на децилитър (dL) кръв. Рискът от CHD за жената се увеличава, ако има общо ниво на холестерол над 200 mg / dL, ниво на LDL холестерол над 100 mg / dL или ниво на HDL холестерол по-малко от 50 mg / dL.

Нивото на триглицеридите, по-голямо от 150 mg / dL, също увеличава риска за жертви на CHD. Нивата на HDL холестерол и нивата на триглицеридите в жените прогнозират риска от CHD по-добър от общия холестерол или нивата на LDL холестерола.

Кръвното налягане е силата на кръвта, която натиска стените на артериите, тъй като сърцето поема кръвта. Ако това налягане се повиши и остане високо във времето, то може да повреди тялото по много начини.

Жените, които имат кръвно налягане по-голямо от 120/80 mmHg, са изложени на повишен риск от ХБН. (MmHg е милиметър живак – единици, използвани за измерване на кръвното налягане.)

Високото кръвно налягане се определя по различен начин за хора, които имат диабет или хронично бъбречно заболяване. Ако имате някое от тези заболявания, работете с Вашия лекар, за да поставите цел за здравословно кръвно налягане.

Диабетът е заболяване, при което нивото на кръвната захар на организма е твърде високо. Това е така, защото организмът не произвежда достатъчно инсулин или не използва правилно инсулина.

Възраст и менопауза

Инсулинът е хормон, който помага за придвижването на кръвната захар в клетките, където се използва за енергия. С течение на времето високото ниво на кръвната захар може да доведе до увеличаване на натрупването на плаки в артериите.

Prediabetes е състояние, при което нивото на кръвната Ви захар е по-високо от нормалното, но не толкова високо, колкото при диабета. Prediabetes ви поставя в по-висок риск както за диабет, така и за СНД.

Диабетът и преддиабетът повишават риска от ХБН повече при жените, отколкото при мъжете. Всъщност, диабетът удвоява риска от развитие на СНД.

Преди менопаузата, естрогенът осигурява на жените известна защита срещу ХБН. Въпреки това, при жените, които имат диабет, болестта противодейства на защитните ефекти на естрогена.

Термините “наднормено тегло” и “затлъстяване” се отнасят до телесното тегло, което е по-голямо от това, което се счита за здравословно за определена височина.

Най-полезната мярка за наднорменото тегло и затлъстяването е индексът на телесна маса (ИТМ). ИТМ се изчислява от Вашата височина и тегло. При възрастни, ИТМ от 18.5 до 24.9 се счита за нормално. Индекс на телесна маса от 25 до 29,9 се счита за наднормено тегло. ИТМ с 30 или повече се счита за затлъстяване.

Възникващи рискови фактори

Съобщението на съответния директор

Можете да използвате онлайн калкулатора за BMI, за да разберете вашия ИТМ, или Вашият лекар може да ви помогне.

Изследванията показват, че когато се случи допълнително натоварване върху тялото, може да се предскаже рискът от СНД по-добър от този на ИТМ. Жените, които носят голяма част от мазнините си около кръста, са изложени на най-голям риск от ХБН. Тези жени имат “ябълковидни” фигури.

Жените, които носят по-голямата част от мазнините си на бедрата и бедрата си, т.е. тези, които имат “крушовидни” фигури, са с по-нисък риск от ХБН.

За да разберете напълно как наднорменото тегло влияе на риска от сърдечна недостатъчност, трябва да знаете какво е телесното тегло и телесното си тегло. Ако имате BMI по-голям от 24.9 и измерване на талията, по-голяма от 35 инча, имате повишен риск от СНД.

Ако измерването на талията, разделено на измерването на тазобедрената става, е по-голямо от 0,9, вие също сте изложен на повишен риск от ХБН.

Изследванията също така показват, че жените, чието тежест се увеличава драматично (обикновено поради нездравословен диета), са изложени на повишен риск от ХБН. Тези люлки в теглото могат да понижат нивата на HDL холестерола.

Метаболитният синдром е името на група рискови фактори, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми като диабет и инсулт. Диагнозата на метаболитния синдром се прави, ако имате най-малко три от следните рискови фактори

Метаболитният синдром е по-често срещан при афро-американски жени и мексикански американски жени, отколкото при мъже от същите расови групи. Състоянието засяга белите жени и мъже на еднакво ниво.

Жените, които пушат и приемат противозачатъчни хапчета, са изложени на много висок риск от ХБН, особено ако са на възраст над 35 години. За жените, които приемат противозачатъчни хапчета, но не пушат, рискът от ХБН не е напълно известен.

Неактивните хора са почти два пъти по-склонни да развият ХБН като тези, които са физически активни. Липсата на физическа активност може да влоши други рискови фактори като високо кръвно холестерол и триглицериди, високо кръвно налягане, диабет и преддиабет, наднормено тегло и затлъстяване.

Нездравословното хранене може да повиши риска от ХБЗ. Например, храни с високо съдържание на наситени и транс мазнини и холестерол повишават нивото на LDL холестерола. Диета с високо съдържание на натрий (сол) може да повиши риска от високо кръвно налягане.

Храните с добавени захари ще ви дадат допълнителни калории без хранителни вещества, като витамини и минерали. Това може да доведе до повишаване на теглото, което повишава риска от ХБЗ.

Твърде много алкохол също може да доведе до повишаване на теглото и това ще повиши кръвното Ви налягане.

Стресът може да играе роля при причиняване на СНД. Стресът може да доведе до свиване на артериите ви. Това може да повиши кръвното Ви налягане и риска от сърдечен удар.

Първи разстройство или ядосан също може да предизвика сърдечен удар. Стресът също така може индиректно да повиши риска от ХБЗ, ако ви прави по-вероятно да пушите или преяждате храни с високо съдържание на мазнини и захар.

Хората, които са депресирани, са два до три пъти по-склонни да развият ХБН, отколкото тези, които не са. Депресията е два пъти по-честа при жените, отколкото при мъжете.

Анемията (uh-NEE-me-eh) е състояние, при което кръвта Ви има по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки.

Състоянието може да възникне и ако червените кръвни клетки не съдържат достатъчно хемоглобин (HEE-muh-glow-bin). Хемоглобинът е богат на желязо протеин, който носи кислород от белите дробове до останалите органи.

Ако имате анемия, вашите органи не получават достатъчно богата на кислород кръв. Това кара сърцето ви да работи по-усилено, което може да повиши риска от ХБН.

Анемията има много причини. За повече информация отидете на статията за здравната тематична анемия.

Спящата апнея е често срещано разстройство, което причинява паузи на дишане или плитки вдишвания, докато спите. Паузите на дишането могат да траят от няколко секунди до минути. Те често се срещат от 5 до 30 пъти или повече на час.

Обикновено нормалното дишане започва отново след паузата, понякога със силен шум или пулсиращ звук. Основните признаци на сънна апнея са хъркане и сънливост през деня.

Когато спрете да дишате, липсата на кислород предизвиква стресовите хормони на тялото ви. Това води до повишаване на кръвното налягане и увеличаването на кръвосъсирването.

Нелекуваната сънна апнея може да повиши риска от високо кръвно налягане, диабет и дори сърдечен удар или инсулт.

Жените са по-склонни да развият сънна апнея след менопаузата.

С напредването на възрастта рискът от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар се повишава. Това се дължи отчасти на бавното натрупване на плака в сърдечните артерии, което може да започне в детството.

Преди 55-годишна възраст жените имат по-нисък риск от ХБН, отколкото мъжете. Естрогенът осигурява на жените известна защита срещу ХБН преди менопаузата. След 55-годишна възраст, обаче, рискът от ХБН се увеличава както при жените, така и при мъжете.

Възможно е да сте преминали през ранна менопауза, естествено или защото сте я премахнали. Ако е така, имате два пъти по-голяма вероятност да развиете ХБН като жени на същата възраст, които още не са в менопауза.

Друга причина, поради която жените са изложени на повишен риск от ХБН след 55-годишна възраст, е, че средната възраст е, когато развивате други рискови фактори.

Жените, които са преминали през менопаузата също са с повишен риск от синдром на нарушена сърдечна дейност. (За повече информация прегледайте раздела за появяващи се рискови фактори по-долу.)

Семейната история играе роля при риска от сърдечни заболявания. Рискът Ви нараства, ако бащата или братът ви е диагностициран с ХБН преди 55-годишна възраст или ако майката или сестра ви са били диагностицирани с ХБН преди 65-годишна възраст.

Също така, фамилната анамнеза за инсулт, особено историята на инсулт на майката, може да помогне да се предвиди рискът от инфаркт при жените.

Ако имате семейна анамнеза за ХБН или инсулт, това не означава, че ще развиете сърдечни заболявания. Това важи особено, ако вашият засегнат член на семейството пуши или има други рискови фактори, които не са били добре лекувани.

Промяната в начина на живот и приемането на лекарства за лечение на рискови фактори често могат да намалят генетичните влияния и да предотвратят или забавят сърдечните проблеми.

Ппреклампсия (pre-e-KLAMP-se-ah) е състояние, което се развива по време на бременност. Двата основни признака на прееклампсия са повишаване на кръвното налягане и излишък на протеин в урината.

Тези признаци обикновено се появяват през втората половина на бременността и изчезват след раждането. Въпреки това рискът от развитие на високо кръвно налягане по-късно в живота се увеличава след прееклампсия.

Ппреклампсия също е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания през целия живот, включително ССЗ, инфаркт и сърдечна недостатъчност. (Също така, като имате рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като диабет или затлъстяване, увеличавате риска от прееклампсия.)

Ако сте имали прееклампсия по време на бременност, имате два пъти по-голяма вероятност да развиете сърдечни заболявания като жени, които не са имали това състояние. Също така сте по-склонни да развиете сърдечни заболявания по-рано в живота си.

Ппреклампсия е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, който не можете да контролирате. Ако обаче сте имали това състояние, трябва да полагате допълнителни грижи, за да се опитате да контролирате други рискови фактори за сърдечни заболявания.

Колкото по-тежка е вашата прееклампсия, толкова по-голям е рискът от сърдечни заболявания. Нека Вашият лекар знае, че сте имали прееклампсия, така че да може да оцени риска от сърдечни заболявания и как да го намали.

Изследванията показват, че възпалението играе роля при причиняването на ХБН. Възпалението е реакцията на организма към нараняване или инфекция. Увреждането на вътрешните стени на артериите изглежда предизвиква възпаление и помага на плаката да расте.

Високите кръвни нива на протеин, наречен С-реактивен протеин (CRP), са признак на възпаление в организма. Изследванията показват, че жените, които имат високи кръвни нива на CRP, са с повишен риск от инфаркт.

Също така, някои възпалителни заболявания, като лупус и ревматоиден артрит, могат да увеличат риска от СНД.

Някои изследвания показват, че жените, които имат мигренозно главоболие, могат да бъдат изложени на по-голям риск от СНЧ. Това важи особено за жените, които имат мигрена с аура (зрителни смущения), като например бледи светлинни или зиг-заг линии.

Ниска костна плътност и нисък прием на фолат и витамин В6 също могат да повишат риска за жената от CHD.

Необходими са повече проучвания, за да се установи дали калциевите добавки с или без витамин D влияят върху риска от ХБН. Може да искате да поговорите с Вашия лекар, за да разберете дали тези видове добавки са подходящи за Вас.

Изследователите тъкмо започват да се учат за рискови фактори на нарушения на сърдечния синдром. Повечето жени, които имат това заболяване, са бели и са преминали през менопаузата.

Много от тези жени имат други рискови фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта, диабет и тютюнопушене. Тези рискови фактори обаче са по-редки при жените, които имат сърдечен синдром, отколкото при жени с ХБН.

Яскари изгуби майка си, баща си и леля на сърдечни заболявания. И знаеше, че животът й няма да е изключение, освен ако не предприеме действия. На 49-годишна възраст почувствала лека болка в гръдния кош и няколко часа по-късно преминаваше през пет-минутен байпас. Имайки само един рисков фактор, увеличавате шанса си да развиете сърдечни заболявания и Яскари знае, че животът й е пощаден, защото разбрала риска, който тя е наследила. Днес тя е горда да разпространи думата за сърдечни заболявания при жените. За нея белегът на гърдите й служи като символ на живота.

Сърдечната истина е национална кампания за жени за сърдечни заболявания и е спонсорирана от темата, част от темата.

Ейлийн беше двама пушачи на два пъти дневно в продължение на 28 години. Когато претърпя сърдечен удар, хирургът отвори гърдите си и откри 98% блокиране, а артериите й се разпаднаха. Eileen не е докоснал цигара от този ден. Сърдечните заболявания могат да бъдат предотвратени и всяка жена има властта да намали рисковите фактори. За Ейлийн, всеки ден, която прекарва – като доброволец пожарникар и ЕМТ, със сина и внуците си – е подарък.

Сърдечната истина е национална кампания за жени за сърдечни заболявания и е спонсорирана от темата, част от темата.

Повече от 100 членове на общността се събраха в Клиничния център в Бетеша, MD, за да повишат информираността за жените и сърдечните заболявания. Тълпата формира огромно човешко сърце в чест на National Wear Red Day, което се провежда всяка година в първия петък на февруари. Лектори на събитието бяха д-р Франсис Колинс, директор на д-р. Гари Х. Гибънс, директор на NHLBI; Грифин Роджърс, директор на Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания; Джанин Клейтън, директор на Службата за изследвания на здравето на жените и д-р Джон Галин, директор на клиничния център. За повече информация относно сърдечните заболявания, посетете уеб сайта на NHLBI. Ако споделяте този видеоклип в Twitter, моля, използвайте #NationalWearRedDay.

Сърдечните заболявания дори не бяха на радара на Дженифър. И когато този телевизионен репортер получил сърдечен удар на 36-годишна възраст, той я спрял да “мъртъв в следите си”. Дженифър ни напомня как сърдечните заболявания отнемат много от нашите майки, сестри и приятели от нас всеки ден. Колкото повече споделяме нашите истории, толкова по-бързо обръщаме страницата на сърдечно-съдови заболявания.

Сърдечната истина е национална кампания за жени за сърдечни заболявания и е спонсорирана от темата, част от темата.

На 6 февруари 2013 г. The Heart Truth отпразнува своята 11-та годишна колекция за червени рокли в Седмицата на модата в Ню Йорк, включваща 17 поръчкови дизайни, носени от 16 знаменитости и оцелели от Синди Парсънс. Сърдечната истина е национална кампания за жени за сърдечни заболявания и е спонсорирана от NHLBI. Американския колеж по кардиология се присъедини към NHLBI, за да спомогне за разпространяването на посланието “Сърдечна истина” чрез подкрепата на модното шоу “Колекция на червените рокли 2013”.

Това показва кампанията “Heart Truth ®”. Кампанията повишава осведомеността сред жените за риска от сърдечни заболявания и ги вдъхновява да предприемат действия срещу болестта.

Чрез събития в общността и местни програми кампанията насърчава жените да знаят рисковете и да направят здравословен избор на сърцето. В центъра на кампанията “Сърдечната истина” е Червената рокля – национален символ за осъзнаване на жените и сърдечните заболявания.

За повече информация посетете www.hearttruth или статията на Health Topics Heart Disease in Women.

® Heart Truth и червената рокля са регистрирани търговски марки на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ.

Всяка жена има история, която да разказва, и силата да предприемат действия, за да защити здравето й. Споделете историята си с други жени във Facebook.

Кампанията “Сърдечна истина” предлага разнообразие от ресурси за общественото здравеопазване, за да помогне на жените и здравните специалисти да се запознаят със сърдечните заболявания на жените.