Xtandi: употреби, дозировки и странични ефекти

Какво представлява Xtandi?

Xtandi се използва за лечение на рак на простатата.

Xtandi може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Въпреки че не се използва от жени, Xtandi може да причини вродени дефекти, ако майката или бащата приемат това лекарство. Използвайте презерватив и друга форма на контрол на раждаемостта, за да предотвратите бременност по време на лечението и най-малко 3 месеца след края на лечението.

Важна информация

Xtandi може да предизвика странични ефекти върху гръбначния мозък. Спрете приема на това лекарство и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате тежка болка в гърба, неприятности при ходене или изправяне, болка или слабост в долната част на тялото, тежка и влошаваща се скованост или изтръпване или внезапна загуба на контрол на пикочния мехур или червата.

Xtandi може да увеличи риска от припадъци. За да сте сигурни, че това лекарство е безопасно за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Епилепсия или друго гърчово разстройство; или

Скорошно нараняване на главата, удар или мозъчен тумор (през последните 12 месеца).

Преди да приемете това лекарство

Въпреки че не се използва от жени, Xtandi може да причини вродени дефекти, ако майката или бащата приемат това лекарство. Не използвайте Xtandi, ако сте бременна.

Ако приемате Xtandi и вашият сексуален партньор може да забременее, използвайте презерватив и друга форма на контрол върху раждаемостта, за да предотвратите бременност по време на лечението. Продължете да използвате тези методи за контрол на раждаемостта най-малко 3 месеца след края на лечението. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако възникне бременност, докато единият от родителите се лекува с ензалутамид.

Въпреки че това лекарство не е предназначено за употреба от жени, не е известно дали ензилутамид преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Вземете Xtandi точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Може да приемате Xtandi със или без храна. Вземете лекарството по едно и също време всеки ден.

Не разтрошавайте, разчупвайте или разтваряйте капсулата. Поглъщайте капсулата цяла.

Ракът на простатата понякога се лекува с комбинация от лекарства. Използвайте всички лекарства според указанията на Вашия лекар. Не променяйте дозите или схемата на медикаментите си без съвет от Вашия лекар.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина. Съхранявайте бутилката плътно затворена, когато не я използвате.

Обичайна доза за възрастни за рак на простатата

160 mg (четири капсули от 40 mg) перорално веднъж дневно; Употреба: Метастатичен кастрационен рак на простатата

Вземете пропуснатата доза, ако я помните по-късно през деня. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за дозата на следващия ден. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

 Предозирането може да доведе до изземване.

Това лекарство може да ви замаже и може да ви накара да имате припадък или внезапно да сте в безсъзнание. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни.

Ензалутамид може да преминава в телесни течности (урина, изпражнения, повръщане). Полагащите грижи трябва да носят гумени ръкавици, докато почистват телесните течности на пациента, обработват замърсени боклуци или пране или променят пелени. Измийте ръцете си преди и след свалянето на ръкавици. Измийте замърсеното облекло и бельото отделно от другото пране.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към Xtandi: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Xtandi може да предизвика странични ефекти върху гръбначния мозък. Спрете да приемате това лекарство и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Тежка болка в гърба, болка или слабост в долната част на тялото

Проблеми с ходене или изправяне

Как трябва да взема Xtandi?

Тежка и влошаваща се скованост или изтръпване; или

Внезапна загуба на контрол на пикочния мехур или червата.

Спрете да използвате Xtandi и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Замайване (зачервяване или конвулсии)

Червена или розова урина

Признаци на белодробна инфекция – треска, кашлица с жълта или зелена слуз, болки в гръдния кош, хрипове, недостиг на въздух; или

Признаци на подуване на мозъка – силно главоболие, бръмчене в ушите, проблеми със зрението, липса на енергия, объркване, слабост.

Вашият лечение за рак може да се забави или да се преустанови трайно, ако имате някои нежелани реакции.

Честите нежелани реакции на Xtandi могат да включват

Главоболие, световъртеж, усещане за въртене

Затруднено дишане, чувство на слабост или умора

Повишено кръвно налягане (силно главоболие, замъглено зрение, удари в шията или ушите ви)

Изтръпване, изгаряща болка или болезнено усещане под кожата ви

Информация за дозиране на Xtandi

Зачервяване (топлина, зачервяване, горещо чувство)

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Болки в гърба, болки в ставите или мускулите, болка в костите

Подуване на ръцете или краката

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Загуба на апетит, загуба на тегло

Диария, запек; или

Студени симптоми като запушен нос, кихане, възпалено гърло.

Какво трябва да избягвам докато приемам Xtandi?

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Xtandi може да увеличи риска от припадъци. Този ефект може да е по-вероятно, ако използвате и други лекарства, които увеличават риска от припадъци. Уведомете Вашия лекар, ако използвате антибиотик, антидепресант, лекарства за астма (бронходилататор), противозачатъчни хапчета или хормонална заместителна терапия, инсулин или лекарство за перорален диабет, стероид или лекарство за лечение на психични заболявания.

Много лекарства могат да взаимодействат с ензалутамид. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате, както и за тези, които започвате или спирате да използвате по време на лечението си с Xtandi. Дайте списък на всичките си лекарства на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува.

2.02.2015-12-16, 4:43:56

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Рак на простатата, естрадиол, препарати, Lupron, Estrace, bicalutamide, Zytiga, docetaxel, Zoladex, Eligard, Lupron Depot, leuprolide, abiraterone, flutamide, Trelstar, Firmagon, конюгирани естрогени, enzalutamide, triptorelin, goserelin, mitoxantrone, degarelix

Xtandi странични ефекти

Какви други лекарства ще повлияят на Xtandi?

Xtandi (ензалутамид)