зидовудин

Зидовудин е свързан с хематологична токсичност, включително неутропения и тежка анемия, особено при пациенти с напреднало HIV заболяване. Продължителната употреба на зидовудин е свързана със симптоматична миопатия. Има съобщения за лактатна ацидоза и тежка хепатомегалия със стеатоза, включително фатални случаи. Преустановете лечението, ако се появят клинични или лабораторни данни, които предполагат лактатна ацидоза или изразена хепатотоксичност.

Употреба за зидовудин

Терапевтичен клас: антиретровирусен агент

Фармакологичен клас: нуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза

Зидовудин няма да излекува или предотврати HIV инфекцията или СПИН. Той помага да се възпроизведе ХИВ и изглежда, че забавя разрушаването на имунната система. Това може да помогне да се забави развитието на проблеми, обикновено свързани със СПИН или ХИВ заболяване. Зидовудин няма да ви предпази от разпространение на ХИВ на други хора. Хората, които получават зидовудин, могат да продължат да имат проблеми, обикновено свързани със СПИН или ХИВ заболяване.

Zidovudine се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продукта, зидовудин се използва при някои пациенти със следното заболяване

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За зидовудин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към зидовудин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате зидовудин

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали специфични за педиатричната възраст проблеми, които биха ограничили полезността на зидовудин при деца.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на зидовудин при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат свързани с възрастта чернодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, които могат да изискват повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи зидовудин.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате зидовудин, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на зидовудин с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на зидовудин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на зидовудин с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на зидовудин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете зидовудин точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Също така, не спирайте приема на зидовудин, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Zidovudine идва с информационен лист за пациента. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Продължете да приемате зидовудин за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре. Поемайте само лекарството, което вашият лекар е предписал специално за Вас. Не споделяйте лекарството си с други хора.

За пациенти, приемащи зидовудин перорален разтвор

Зидовудинът работи най-добре, когато има постоянно количество в кръвта. За да запазите количеството постоянно, не пропускайте никакви дози. Ако имате нужда от помощ при планирането на най-доброто време, за да вземете лекарството, консултирайте се с Вашия лекар.

Дозата на зидовудин ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози zidovudine. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза на зидовудин, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Правилно използване на зидовудин

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка на вашето дете или детето Ви при редовни посещения, за да се увери, че зидовудинът работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Зидовудин може да причини кръвни проблеми. Тези проблеми могат да доведат до по-голям шанс за определени инфекции и бавно заздравяване. Ето защо, трябва да внимавате, когато използвате обикновени четки за зъби, зъбен конец и клечки за зъби, за да не повредите венците. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно правилната хигиена на устната кухина (устата) по време на лечението.

Зидовудин може да причини някои сериозни нежелани реакции, включително проблеми с костния мозък. Симптомите на костния мозък включват треска, студени тръпки или болки в гърлото, бледа кожа и необичайна умора или слабост. Тези проблеми може да изискват кръвопреливане или временно спиране на лечението със зидовудин. Консултирайте се с Вашия лекар, ако възникнат нови здравословни проблеми или симптоми, докато Вие или Вашето дете приемате зидовудин.

ХИВ може да се придобие или да се разпространи в други хора чрез инфектирани телесни течности, включително кръв, вагинална течност или сперма. Ако сте заразени, най-добре е да избягвате всяка сексуална дейност, включваща размяна на телесни течности с други хора. Ако имате секс, винаги носете (или партньорът си да носи) презерватив (“гума”). Използвайте само презервативи от латекс и ги използвайте всеки път, когато имате вагинален, анален или орален секс. Използването на спермицид (като например ноноксинол-9) също може да помогне да се предотврати разпространението на ХИВ, ако не е дразнещо за влагалището, ректума или устата. Спермицидите са показали, че убиват ХИВ при лабораторни тестове. Не използвайте масла на основата на масло, студена сметана, бебешко олио или мазнина като смазка – тези продукти могат да причинят счупване на презерватива. Препоръчват се смазочни масла без масло, като K-Y Jelly. Жените могат да пожелаят да носят свои собствени презервативи. Хапчетата за контрол на раждаемостта и диафрагмите ще помогнат да се предпази от бременност, но те няма да попречат на някого да даде или получи вируса на СПИН. Ако инжектирате наркотици, помогнете да спрете. Не споделяйте игли с никого. В някои градове повече от половината от употребяващите наркотици са заразени и споделянето дори на една игла може да разпространи вируса. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Две редки, но сериозни реакции към зидовудин са лактатна ацидоза (твърде много киселини в кръвта) и чернодробна токсичност, която включва увеличен черен дроб. Това са по-често срещани, ако сте жени, много наднормено тегло (затлъстели) или сте приемали дълго време анти-HIV лекарства. Посъветвайте се с Вашия лекар незабавно, ако Вие или Вашето дете имате повече от един от следните симптоми: коремен дискомфорт или спазми, тъмна урина, намален апетит, диария, общо чувство на дискомфорт, светлостоящи изпражнения, мускулни спазми или болки, гадене, необичайна умора Или слабост, затруднено дишане, повръщане или жълти очи или кожа.

Предпазни мерки при използване на зидовудин

Когато Вие или вашето дете започнете да приемате лекарства за ХИВ, имунната Ви система може да стане по-силна. Ако имате инфекции, които са скрити в тялото ви (напр. Пневмония или туберкулоза), може да забележите нови симптоми, когато тялото ви се опитва да се бори с тях. Ако това се случи, незабавно уведомете Вашия лекар.

Зидовудин може да причини на Вас или Вашето дете прекомерна телесна мастна тъкан. Кажете на Вашия лекар незабавно, ако забележите промени във формата на тялото, включително повишено количество телесна мазнина в областта на шията или горната част на гърба, лицето, около гръдния кош или областта на корема. Може да загубите мазнини и от краката, ръцете или лицето си.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Странични ефекти на зидовудин

зидовудин

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

ХИВ инфекция Truvada, Atripla, Stribild, Viread, Norvir, Complera

Намаляване на перинаталното предаване на HIV невирапин, ретровир

Професионално експозиция Truvada, Atripla, Viread, ламивудин, Isentress, абакавир

Неокултурна експозиция Truvada, Atripla, Viread, ламивудин, абакавир, тенофовир