Зимна умора

Смятате ли, че е по-трудно да излизате от леглото всяка сутрин, когато температурата падне и сутринът е по-тъмен? Ако е така, не сте сами. Много хора се чувстват уморени и бавно през зимата. Ето шест решения, които дават енергия.

Ако усетите копнеж за топло, уютно легло повече от обичайното през зимата, обвинявайте липсата на слънчева светлина.

Тъй като дните стават по-кратки, сънят и събуждащите ви цикли се разрушават, което води до умора. По-малко слънчева светлина означава, че мозъкът ви произвежда повече хормон, наречен мелатонин, който ви кара да сънувате.

Тъй като освобождаването на този хормон на съня е свързано със светлина и тъмнина, когато слънцето заляга по-рано, тялото ви също иска да си легне по-рано – оттам може да се почувствате сънливо в ранната вечер.

Какво представлява зимата?

Въпреки че е нормално всички ние да забавяме по принцип зимата, понякога летаргията може да е знак за по-сериозна зимна депресия. Това здравословно състояние, известно медицинско като сезонно афективно разстройство, засяга около един на всеки 15, но може да бъде лекувано. Прочетете повече за това как да разпознаете зимната депресия. Ако умората Ви е тежка и целогодишна, може да имате синдром на хроничната умора.

Опитайте тези тактики, за да увеличите жизнеността си през зимните месеци.

Отворете щорите или завесите веднага щом станете, за да оставите повече слънчева светлина във вашия дом. И стигнете навън при естествена дневна светлина колкото е възможно повече, дори и кратка разходка за обяд може да бъде полезна. Направете своята работа и домашна среда възможно най-леки и проветриви.

Усещането за слънчева светлина през зимните месеци може да означава, че не получавате достатъчно витамин D и това може да ви накара да се почувствате уморени.

Основният източник на витамин D е слънчевата светлина, но тук във Великобритания не можем да произвеждаме витамин D от зимна дневна светлина между ноември и март, така че е особено важно да получите витамин D от вашата диета.

Добър хранителен източник на витамин D са мазна риба (например сьомга, скумрия и сардини), яйца и месо. Витамин D се добавя и към всички маргарини, както и към някои закуски, зърнени храни, соеви продукти, млечни продукти и нискомаслени напитки.

Слънчевата светлина е подходяща за зимна умора

Дори със здравословна, балансирана диета е възможно да се превърне в дефицит на витамин D.

Последното проучване на националната диета и хранене открива доказателства за недостиг на витамин D във всички възрасти, особено за малки деца, 11-18 годишни момичета и мъже и жени на възраст над 65 години.

Правителството препоръчва хората, изложени на риск от дефицит на витамин D – включително всички на 65 или повече – да приемат дневно добавка.

Прочетете повече за това как да получите достатъчно витамин D и дали може да се нуждаете от добавка.

Когато зимата удари, е съблазнително да влезете в режим на хибернация, но това сънливо чувство, което получавате през зимата, не означава, че трябва да отлагате по-дълго. Всъщност, ако го направите, вероятно ще се почувствате още по-бавно през деня.

Борба с умората с витамин D

Ние технически не се нуждаем от повече сън през зимата, отколкото през лятото. Направете целта си за около осем часа нощно шоу и се опитайте да се придържате към надежден режим на сън. Отидете в леглото и станете по едно и също време всеки ден. И се уверете, че спалнята Ви е благоприятна за сън – изчистване на затрупването, удобно и топло спално бельо и изключване на телевизора.

Прочетете как да постигнете добър сън.

Упражнението може да бъде последното нещо, което ви е приятно да правите в тъмните зимни вечери, но ще се почувствате по-енергични, ако се замесите в някаква физическа активност всеки ден, в идеалния случай, за да постигнете препоръчителната цел от 150 минути упражнения седмично. Упражнението в късния следобед може да помогне за намаляване на ранната вечерна умора, а също и за подобряване на съня ви.

Зимата е чудесно време да експериментирате с нови и различни видове дейност. Например, ако не сте свикнали да правите упражнения, резервирайте сесия в една от многото открити пързалки през зимата. Карането е добро общо упражнение както за начинаещи, така и за любители. Има и много сухи ски писти и закрити снежни центрове в Обединеното кралство, които ще предлагат курсове за начинаещи.

Ако сте по-активни, отидете за игра на бадминтон в местния спортен център или игра на футбол или тенис на 5-о място под прожекторите.

Ако ви е трудно да получите мотивация да се упражнявате в по-студените, по-тъмни месеци, съсредоточете се върху положителните – не само ще се чувствате по-енергични, но ще отслабнете зимата.

Прочетете още много съвети за упражнения през зимата.

Направете добър нощен сън

Чувството, че времето е притиснато, за да се направи всичко възможно през по-къси светлини? Това може да допринесе за вашата умора. Стресът е показал, че ви кара да се чувствате уморени.

Няма бързо изцеление за стреса, но има някои прости неща, които можете да направите, за да го облекчите. Така че, ако се чувствате под натиск по някаква причина, се успокойте с медитация, йога, упражнения и дихателни упражнения.

Научете повече, като разгледате тези 10 стрес-бустери.

След като лятото свърши, има изкушение да изкорени салатите и да се напълни с нишестени храни като паста, картофи и хляб. Вие обаче ще имате повече енергия, ако включите много плодове и зеленчуци във вашата комфортна храна.

Зимни зеленчуци, като моркови, пащърнак, швеция и ряпа, могат да бъдат печени, пюре или направени в супа за затопляне на зимно ястие за цялото семейство. И класическите ястия и гарнитури са чудесни възможности, ако са направени с постно месо и много зеленчуци.

Тук са 10 идеи за топла храна, които са едновременно затоплящи зимата и са здрави.

Може да откриете, че сладкият ви зъб ще се превърне в овърдрайв през зимните месеци, но се опитайте да избегнете храни, съдържащи много захар – това ви дава енергия, но това, което бързо се изчерпва. Ето някои бързи и лесни начини за намаляване на захарта.

Научете повече за енергийните храни.

Борба зимата умора с редовни упражнения

Сега прочетете повече статии за това как да победите умората и умората.

24/10 /

Научете се да се отпуснете

24/10 /

Услуги

Яжте правилните храни

Услуги в близост до вас

местоположение

Енергийната диета

Съвети за това какво да ядеш и пиеш, ако искаш да изгониш умората и да се чувстваш изпълнен с енергия

Съвети за самопомощ за повишаване на енергията

Много случаи на необяснима умора са свързани с фактори на начина на живот. Използвайте тези съвети за самопомощ, за да възстановите енергията си

Бъдете зимни блус

Практически начини за избягване на сезонни афективни разстройства (SAD), включително упражнения, терапии за говорене и здравословно хранене

Зимно здраве

Съвети и съвети как да останете здрави и добре през студените, тъмни дни на зимата

Умора и умора

Това, което ви прави уморени, плюс как да увеличите енергията си с енергийна диета и други съвети за самопомощ