Извличане на зъби от мъдрост (отстраняване): възстановяване, болка и др

Тенденции в устната кухина

Устният и лицевият хирург или зъболекарят могат да премахнат (извлекат) зъб за мъдрост. Процедурата често може да се направи в кабинета на зъболекаря или хирурга. Може да имате операция в болницата, особено ако имате всички ваши мъже, извадени наведнъж, или ако имате висок риск от усложнения.

Преди да премахнете зъб мъдрец, вашият зъболекар ще ви даде локална упойка, за да изтръгне мястото, където зъбът ще бъде премахнат. Може да се използва обща анестезия, особено ако няколко или всичките ви зъби от мъдреци ще бъдат премахнати по едно и също време. Общата анестезия предотвратява болките в цялото тяло и ще ви накара да спите чрез процедурата. Зъболекарят ви вероятно ще препоръча да не ядете и не пиете след полунощ в нощта преди операцията, за да сте подготвени за анестезия.

За да премахнете зъба на мъдростта, вашият зъболекар ще отвори венците върху зъба и ще извади костта, която покрива зъба. Той или тя ще отдели тъканта, свързваща зъба с костта, и след това да премахне зъба. Понякога зъболекарят ще изреже зъба на по-малки парчета, за да бъде по-лесно да се премахне.

След като зъбът бъде отстранен, може да се наложи да имате шевове. Някои бримки се разтварят с течение на времето, а някои трябва да бъдат премахнати след няколко дни. Вашият зъболекар ще ви каже дали вашите шевове трябва да бъдат премахнати. Сгънатата памучна марля, поставена върху раната, ще помогне да се спре кървенето.

В повечето случаи периодът на възстановяване продължава само няколко дни. Вземете болкоуспокояващи, както е предписано от вашия зъболекар или орален хирург. Следните съвети ще ви помогнат да ускорите възстановяването си.

Вашият зъболекар ще премахне шевовете след няколко дни, ако е необходимо.

Извлича се мъдрец, за да се коригира действителен проблем или да се предотвратят проблеми, които могат да възникнат в бъдеще. Някои от проблемите, които могат да възникнат, когато се появят мъдри зъби, са

Мъдростта отстраняване на зъбите обикновено е ефективна при предотвратяването

След премахване на мъдрост, можете да почувствате

Зъбната хирургия може да причини в устата бактерии да навлязат в кръвообращението и да причинят инфекции в други части на тялото. Хората, които имат затруднения в борбата с инфекциите, може да се наложи да приемат антибиотици преди и след денталната хирургия. Такива хора включват тези, които имат изкуствени сърдечни клапи или са родени със сърдечни дефекти.

Анестетикът (местен и / или общ) почти винаги се използва по време на процедурата за извличане. Всички операции, включително оралната хирургия, които използват обща анестезия, имат малък риск от смърт или други усложнения.

Ако вашите мъдреци зъби не причиняват проблеми, може да бъде трудно да се реши дали да се отстранят тези зъби, за да се предотвратят възможни зъбни проблеми по-късно в живота. Помислете за следното

Жените на хапчета за контрол на раждаемостта, които решават да премахнат зъбите си, трябва да се опитат да планират операцията за края на менструалния си цикъл (обикновено от 23 до 28 дни). Изглежда има по-малък риск от сух контакт през това време. 1

След премахването на мъдрец, може да имате или да забележите

Зъбната хирургия може да причини в устата бактерии да навлязат в кръвообращението и да причинят инфекции в други части на тялото. Хората, които имат затруднения в борбата с инфекциите, може да се наложи да приемат антибиотици преди и след стоматологичната хирургия. Такива хора включват тези, които имат изкуствени сърдечни клапи или са родени със сърдечни дефекти.

Попълнете формуляра за информация за операцията (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да се подготвите за тази операция.

Академия по обща стоматология (2008 г.). Проверете менструалния календар за извличане на зъбите. Налични онлайн: http: //www.knowyourteeth/infobites/abc/article/? Abc = c & iid = 340 & aid = 1365.

Ухапете внимателно върху марлята периодично и сменете подложките, когато се накисват с кръв. Обадете се на вашия зъболекар или орален хирург, ако все още имате кървене 24 часа след операцията; Докато устата ви е вцепенена, внимавайте да не ухапете вътрешната страна на бузата или устните си, нито езика си; Не се лъжете. Това може да удължи кървенето. Подредете главата си с възглавници; Опитайте се да използвате пакет от лед от външната страна на бузата. Прилагайте 15 до 20 минути наведнъж за първите 24 часа. Можете да използвате влажна топлина – като кърпа, напоена с топла вода и изгорена – за следващите 2 или 3 дни; Релаксирайте след операцията. Физическата активност може да увеличи кървенето; Яжте меки храни, като желатин, пудинг или тънка супа. Постепенно добавете твърди храни към диетата си, докато прогресира лечението; Не използвайте сламка през първите няколко дни. Смученето на слама може да разхлаби кръвния съсирек и да забави заздравяването; След първия ден внимателно изплакнете устата си с топла солена вода няколко пъти на ден, за да намалите подуването и облекчаване на болката. Можете да направите своя собствена солена вода, като смесвате 1 чаена лъжичка сол в средно голяма чаша топла вода. Не пушете поне 24 часа след операцията. Смученето може да разхлаби съсирека и да забави заздравяването. Също така, пушенето намалява кръвоснабдяването и може да доведе до микроби и замърсители в зоната на операцията; Избягвайте да триете областта с езика си или да го докосвате с пръсти; Продължете да грижете внимателно зъбите и езика си.

Челюстта ви може да не е достатъчно голяма за тях и те могат да бъдат засегнати и да не могат да проникнат през венците ви; Вашите мъдри зъби могат да се разчупят навътре през вашите венци, причинявайки израстване на гънки от дъвка. Храната и микробите могат да се хванат под капака и да причинят венците ви да станат червени, подути и болезнени. Това са признаци на инфекция; По-сериозни проблеми могат да се развият от засегнати зъби, като инфекция, увреждане на други зъби и кости или киста; Един или повече от зъбите ви от мъдрост могат да се появят в неловък ъгъл, като горната част на зъба е обърната напред, назад или на всяка страна.

Додсън ТБ, Сусарла СМ (2014 г.). Ударени зъби мъдрост. BMJ клинични доказателства. HTTP: //clinicalevidence.bmj/x/systematic-review/1302/overview.html. Достъп до 2 октомври 2014 г.

Адам Хъсни – Медицинско семейство; Арден Кристен, DDS, MSD, MA, FACD – стоматология

14 ноември 2014 г.

Ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и изследвания за оралното здраве.

Вие сте в момента

Само 18,5% от много хора в света никога не са оставяли нишки. Вие пропускате по лесен начин да направите голяма разлика в здравето на устата си. Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Конецът премахва храната, захваната между зъбите, и премахва бактериите, които се образуват там, преди да се превърне в плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Опитайте да зърнете само един зъб, за да започнете.

Вие сте едни от 31% от много хора в света, които не консумират ежедневно. Вие пропускате по лесен начин да направите голяма разлика в здравето на устата си. Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Честотата на четирите четки за зъби не може да се почисти ефективно между тези тесни пространства. При зъбите се премахват до 80% от фолиото, което затруднява плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Цел още 3 дни!

Вие сте едни от 31% от много хора в света, които не са дневни, но вие сте на път да постигнете положително въздействие върху вашите зъби и венци. Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Честотата на четирите четки за зъби не може да се почисти ефективно между тези тесни пространства. При зъбите се премахват до 80% от фолиото, което затруднява плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Цел за всичките 7 дни!

Само 50.5% от много хора в света сарфет дневно, и добре за вас, че сте един от тях! Независимо от това колко добре четкате, плаката все още се образува между вашите зъби и вашите венци. Честотата на четирите четки за зъби не може да се почисти ефективно между тези тесни пространства. При зъбите се премахват до 80% от фолиото, което затруднява плака, което може да причини възпаление на венците (гингивит), кухини и загуба на зъби. Поздравления за добрия си орален здравен навик!

Ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и изследвания за оралното здраве.

ИЗТОЧНИЦИ

Зъболекарски съюз, Здравни хора 2010 г.

Сгъване на задните зъби; Зъбът на мъдростта се забива в челюстта (ударен) и никога не се пробива през венците; Червени, подути и болезнени венци, причинени от гънка на кожата около зъб мъдрост, който дойде само частично; Болест на зъбите и зъбния кариес в зъба на мъдростта, което може да бъде по-трудно за почистване от други зъби или в зъбите и челюстта в областта на мъдрената зъб.

Болка и подуване на венците и гнездото за зъби, където зъбът е отстранен; Кървене, което няма да спре за около 24 часа; Трудност или болка от отваряне на челюстта (трисмус); Бавно заздравителни венци; Увреждане на съществуващи стоматологични работи, като коронки или мостове, или на корените на близък зъб; Болезнено възпаление, наречено сухо гнездо, което се случва, ако защитният кръвен съсирек се загуби твърде скоро; Изтръпване в устата и устните, след като местната упойка изчезва поради нараняване или възпаление на нервите в челюстта; Редки нежелани реакции, включително; Измама в устата или устните, които не изчезват; Счупена челюст, ако зъбът е здраво прикрепен към челюстната кост; Отвор в синусовата кухина, когато зъбът за мъдрост се отстранява от горната челюст.

Може да нямате никакви проблеми с вашите мъдри зъби; Рядко е вредно за вашето здраве да бъдат премахнати вашите зъби, но има малки рискове, свързани с всяка операция; При по-младите хора (късно тийнейджъри и началото на 20-те години) корените на мъжа не са напълно развити и челюстната кост не е толкова гъста, затова е по-лесно да се отстрани зъбът. Колкото по-лесно е да премахнете зъба, толкова по-лесно ще бъде възстановяването му; Повечето проблеми с мъдрените зъби се развиват на възраст между 15 и 25 години; Ако сте по-възрастни от 30-годишна възраст, имате само малък риск да имате проблеми с мъдреците си. Малко хора над 30-годишна възраст развиват проблеми, които изискват отстраняване на зъбите им от мъдрост; Медицинската застраховка не винаги покрива тази процедура; Ако имате медицинско състояние, което може да се влоши в течение на времето и зъбите ви могат да причинят проблеми, помислете дали вашите мъдреци да бъдат премахнати, докато сте здрави; Възможните усложнения включват сухо гнездо (алвеоларен остеит), инфекция, кървене и изтръпване.

Болка и подуване на венците и гнездото за зъби, където зъбът е отстранен; Кървене, което няма да спре за около 24 часа; Трудност или болка от отваряне на челюстта (трисмус); Бавно заздравителни венци; Увреждане на денталната работа, като корони или мостове, или на корените на близък зъб; Болезнено възпаление, наречено сухо гнездо; Изтръпване в устата и устните, след като местната упойка изчезва, поради увреждане или възпаление на нервите в челюстта. Изтръпването обикновено изчезва, но в редки случаи може да е постоянно.