Ксилитол: употреби и рискове

Ксилитолът е въглехидрат, открит в бреза и няколко вида плодове. Тя има химическа структура, която прилича на кръстоска между захар и алкохол, но тя не е нито една.

Анатомия на ушна инфекция

Ксилитолът е без захар подсладител, добавен към някои храни. Това е почти толкова сладко като захар (захароза), но има по-малко калории.

Хората с диабет понякога използват ксилитол като заместител на захарта. Нивата на кръвната захар остават на по-константно ниво с ксилитол, отколкото с обикновена захар. Това е така, защото тя се абсорбира по-бавно от тялото.

Някои видове продукти на венците или продуктите за устни грижи, като например паста за зъби и вода за уста, съдържат също ксилитол. Бактериите в устата не могат да използват ксилитол като източник на енергия, така че това може да помогне за предотвратяване на гниенето на зъбите.

Изследователите са учили ксилитол при деца с чести умора, за да предотвратят остри атаки от възпаление на средното ухо (отитис медиум). Един от начините, по които може да помогне, е чрез потискане на растежа на бактериите. Необходими са повече проучвания, за да се потвърди нейната ефективност за тази и други употреби.

Оптималните дози ксилитол не са определени за никакви състояния. Качеството и активните съставки в добавките могат да се различават значително от производителя до производителя. Това затруднява определянето на стандартна доза.

Ксилитолът се извлича от растителен материал и се предлага като съставка (добавка) в повече и повече храни, но количеството, което естествено се среща в храните, е много малко. В допълнение към смолата, ксилитолът вече може да се намери в някои твърди бонбони, шоколад, сироп на маса, конфитюри и желета.

Ксилитолът е най-вече безопасен, особено ако се приема в количества, открити в храната. FDA одобри ксилитол като хранителна добавка или подсладител.

Производителят препоръчва до 3,3 грама ксилитол три пъти дневно, за да предотвратят повтарящи се ушни инфекции. Различни дози (7-20 грама дневно) са давани на възрастни и деца, за да се предотврати гниене на зъбите.

Странични ефекти. Ако приемате големи количества ксилитол, като например 30 до 40 грама, може да получите диария или газ. Постепенното увеличаване на дозата може да помогне да се сведат до минимум тези ефекти.

Кое хранително вещество; Липсваш ли?