Wymzya fe (контрол на раждаемостта)

Етинил естрадиол и норетиндрон е комбинирано лекарство, което съдържа женски хормони, които предотвратяват овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчника). Това лекарство също води до промени в цервикалната слуз и маточната лигавица, което прави по-трудно спермата да достигне до матката и по-трудна за оплоденото яйце, което да се прикрепи към матката.

Етинил естрадиол и норетиндрон се използват като контрацепция за предотвратяване на бременност.

Етинил естрадиол и норетиндрон могат също да се използват за цели, които не са изброени в това ръководство за медикаменти.

Не използвайте хапчета за контрол на раждаемостта, ако сте бременна или ако сте имали наскоро бебе.

Не трябва да приемате противозачатъчни хапчета, ако имате някое от следните състояния: неконтролирано високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, нарушения на кръвосъсирването, проблеми с кръвообращението, диабетни проблеми с очите или бъбреците, необичайно вагинално кървене, чернодробно заболяване или рак на черния дроб , Тежко мигренозно главоболие или ако някога сте имали рак на гърдата или на матката, жълтеница, причинена от хапчета за контрол на раждаемостта, сърдечен удар, инсулт или кръвен съсирек.

Приемането на противозачатъчни хапчета може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, инсулт или инфаркт, особено ако имате определени други състояния или сте с наднормено тегло.

Тютюнопушенето може да увеличи риска от кръвен съсирек, инсулт или инфаркт, докато приемате противозачатъчни хапчета. Не трябва да приемате етинил естрадиол и норетиндрон, ако пушите и сте на възраст над 35 години.

Приемането на противозачатъчни хапчета може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, инсулт или инфаркт. Вие сте още по-застрашени, ако имате високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол или ако имате наднормено тегло. Рискът от инсулт или кръвен съсирек е най-висок през първата година от приемането на противозачатъчни хапчета. Вашият риск също е висок, когато рестартирате хапчета за контрол на раждаемостта, след като не ги приемате в продължение на 4 седмици или повече.

Пушенето може значително да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, инсулт или инфаркт. Рискът ви увеличава по-възрастните сте и колкото повече пушите. Не трябва да приемате комбинирани противозачатъчни хапчета, ако пушите и сте на възраст над 35 години.

Не използвайте, ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна. Кажете на лекаря си незабавно, ако забременеете или ако пропуснете два ментални периода. Ако наскоро сте имали бебе, изчакайте най-малко 4 седмици преди да вземете противозачатъчни хапчета.

Не трябва да приемате противозачатъчни хапчета, ако имате такива

Нелекувано или неконтролирано високо кръвно налягане

Сърдечно заболяване (коронарна артериална болест, неконтролирано разстройство на сърдечната клапа, анамнеза за сърдечен инфаркт, инсулт или кръвен съсирек)

Нарушение на кръвосъсирването или проблеми с кръвообращението

Проблеми с очите, бъбреците или циркулацията, причинени от диабет

Анамнеза за рак, свързан с хормони, като рак на гърдата или на матката

Необичайно вагинално кървене, което не е проверено от лекар

Чернодробно заболяване или чернодробен рак

Силно мигренозно главоболие (с аура, изтръпване, слабост или промени в зрението), особено ако сте на възраст над 35 години

Анамнеза за жълтеница, причинена от бременни или противозачатъчни хапчета; или

Ако пушите и сте на възраст над 35 години.

За да сте сигурни, че хапчетата за контрол на раждаемостта са безопасни за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Високо кръвно налягане, разширени вени

Висок холестерол или триглицериди или ако имате наднормено тегло

История на депресията

Неактивна щитовидна жлеза

Заболяване на жлъчния мехур

диабет

Припадъци или епилепсия

Анамнеза за нередовни менструални цикли

туберкулоза; или

Анамнеза за фиброцистично заболяване на гърдата, бучки, възли или анормална мамография.

Хормоните в хапчетата за контрол на раждаемостта могат да преминат в кърмата и да навредят на кърмачето. Това лекарство също може да забави производството на кърма. Не използвайте, ако кърмите бебе.

Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Ще вземете първото си хапче в първия ден от Вашия период или в първата неделя след началото на периода. Може да се наложи да използвате резервен контрол на раждаемостта, като презервативи или спермицид, когато започнете да използвате това лекарство. Следвайте инструкциите на Вашия лекар.

Вземете едно хапче всеки ден, не повече от 24 часа. Когато хапчетата изчезнат, започнете нов пакет на следващия ден. Може да забременеете, ако не приемате едно хапче дневно. Изтеглете рецептата си отново, преди да изчерпите хапчетата напълно.

28-дневната опаковка за контрол на раждаемостта съдържа седем хапчета за напомняне, за да ви поддържат редовния цикъл. Вашият период обикновено започва, докато използвате тези напомнящи хапчета.

Може да имате пробивно кървене, особено през първите 3 месеца. Кажете на Вашия лекар дали това кървене продължава или е много тежко.

Използвайте резервен контрол на раждаемостта, ако сте болни от тежко повръщане или диария.

Ако се нуждаете от операция или медицински изследвания или ако сте на почивка в леглото, може да се наложи да спрете да използвате това лекарство за кратко време. Всеки лекар или хирург, който се лекува, трябва да знае, че използвате хапчета за контрол на раждаемостта.

Докато приемате противозачатъчни хапчета, редовно ще се нуждаете от Вашия лекар.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Следвайте инструкциите на пациента, предоставени с Вашето лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако не разбирате тези инструкции. Липсата на хапче увеличава риска от забременяване.

Ако пропуснете едно активно хапче, вземете две хапчета в деня, който си спомняте. След това вземете едно хапче на ден за останалата част от опаковката.

Ако пропуснете две активни хапчета подред през седмица 1 или 2, вземете две хапчета на ден в продължение на два последователни дни. След това вземете едно хапче на ден за останалата част от опаковката. Използвайте резервен контрол на раждаемостта най-малко 7 дни след пропуснатите хапчета.

Ако пропуснете две активни хапчета последователно в седмица 3, изхвърлете останалата част от опаковката и започнете нова опаковка в същия ден, ако сте старши на ден 1. Ако сте неделен старши, продължавайте да приемате хапче всеки ден до неделя. В неделя изхвърлете останалата част от опаковката и започнете нов пакет същия ден.

Ако пропуснете три активни хапчета подред през седмица 1, 2 или 3, изхвърлете останалата част от опаковката и започнете нова опаковка в същия ден, ако сте стартер от Ден 1. Ако сте неделен старши, продължавайте да приемате хапче всеки ден до неделя. В неделя изхвърлете останалата част от опаковката и започнете нов пакет същия ден.

Ако пропуснете две или повече хапчета, може да нямате период през месеца. Ако пропуснете период от два месеца подред, обадете се на Вашия лекар, защото може да сте бременна.

Ако пропуснете хапчето за напомняне, изхвърлете го и продължете да приемате едно хапче за напомняне на ден, докато опаковката е празна. Нямате нужда от резервен контрол на раждаемостта, ако пропуснете хапчето за напомняне.

Потърсете спешна медицинска помощ или обадете се на линия за помощ при отравяне на 1-800-222-1222.

Не пушете докато приемате противозачатъчни хапчета, особено ако сте на възраст над 35 години.

Хапчетата за контрол на раждаемостта няма да ви предпазят от полово предавани болести – включително ХИВ и СПИН. Използването на презерватив е единственият начин да се предпазите от тези заболявания.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате това лекарство и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Признаци на инсулт – внезапна скованост или слабост (особено от едната страна на тялото), внезапно тежко главоболие, неразвито говорене, проблеми с зрението или равновесие

Признаци на кръвен съсирек – болка в гърдите, внезапна кашлица, хрипове, кашляне на кръв, подуване или топлина в единия или и в двата крака

Симптоми на сърдечен удар – болка или натиск в гърдите, болка, разпространявана в челюстта или рамото, гадене, изпотяване

Промени в зрението

Промяна в модела или тежестта на мигренозните главоболия

Подуване на ръцете, глезените или краката

Бучка за гърдата; или

Симптоми на депресия – проблеми със съня, слабост, умора, промени в настроението.

Честите нежелани реакции могат да включват

Гадене, повръщане

Чувствителност на гърдите или подуване

Лунички или потъмняване на кожата на лицето, увеличаване на растежа на космите, загуба на коса на скалпа

Промени в теглото или апетита

Проблеми с контактните лещи

Вагинално сърбеж или разтоварване; или

Промени в менструалния си цикъл, понижено сексуално желание.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да съобщите за нежелани реакции на FDA на 1-800-FDA-1088.

Някои лекарства могат да направят хапчетата за контрол на раждаемостта по-малко ефективни, което може да доведе до бременност. Други лекарства могат да бъдат засегнати от противозачатъчни хапчета. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате, както и за тези, които започвате или спирате да използвате по време на лечението си с етинил естрадиол и норетиндрон. Дайте списък на всичките си лекарства на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува.

 Cerner Multum, Inc. Версия: 13.01. Дата на ревизия: 2016-02-09, 2:50:41 PM.