Zanaflex: употреба, дозировка и странични ефекти

Какво представлява Zanaflex?

Zanaflex се използва за лечение на спастичността чрез временно отпускане на мускулния тонус.

Zanaflex може да се използва и за други цели, освен тези, изброени в това ръководство за лекарства.

Zanaflex е лекарство с кратко действие, което трябва да се приема само за ежедневни дейности, които изискват облекчаване на мускулната спазматичност.

Каква е най-важната информация, която трябва да знам за Zanaflex?

Не приемайте Zanaflex, ако приемате също антидепресанта флувоксамин (Luvox) или антибиотика ципрофлоксацин (Cipro). Не използвайте Zanaflex във време, когато е необходим мускулен тонус, за да се осигури безопасно балансиране и движение за определени дейности. В някои ситуации това може да застраши вашата физическа безопасност да бъде в състояние на намален мускулен тонус.

Превключването между таблетките Zanaflex и капсулите или промяната на начина, по който приемате това по отношение на храненето, може да доведе до увеличаване на страничните ефекти или до намаляване на терапевтичния ефект. Следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар. След като сте направили някакви промени в начина, по който приемате Zanaflex, свържете се с Вашия лекар, ако забележите някаква промяна в това, доколко добре действа лекарството или ако причинява повишени странични ефекти.

Не приемайте повече от три дози (36 mg) Zanaflex в 24-часов период. Прекалено много от това лекарство може да увреди черния дроб. Студено или алергично лекарство, медикаменти за наркотична болка, хапчета за сън, други мускулни релаксатори и лекарства за пристъпи, депресия или тревожност могат да доведат до сънливост, причинена от Zanaflex. Уведомете Вашия лекар, ако трябва да използвате някое от тези други лекарства заедно със Zanaflex. Избягвайте да пиете алкохол. Може да увеличи някои от нежеланите реакции на Zanaflex.

Не използвайте Zanaflex, ако сте алергични към тизанидин, или ако приемате също антидепресанта флувоксамин (Luvox) или антибиотика ципрофлоксацин (Cipro).

Какво трябва да обсъдя с моя доставчик на здравни грижи преди да приемам Zanaflex?

Преди да използвате Zanaflex, уведомете Вашия лекар, ако сте алергични към някакви лекарства или ако имате такива

чернодробно заболяване

заболяване на бъбреците

Високо или ниско кръвно налягане; или

Анамнеза за “синдром на дълъг QT”.

Ако имате някое от тези състояния, може да не сте в състояние да използвате Zanaflex, или може да се нуждаете от корекция на дозата или специални тестове по време на лечението.

Правителствена бременност категория C. Това лекарство може да бъде вредно за нероденото бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете по време на лечението. Не е известно дали Zanaflex преминава в майчиното мляко или ако може да навреди на кърмачето. Не използвайте това лекарство, без да кажете на лекаря си, ако кърмите бебе. При по-възрастни хора, Zanaflex може да отнеме много време, за да се изчисти от тялото. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно конкретната схема на дозиране и лекарства.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Вземете това лекарство точно както е предписано за Вас. Не приемайте лекарството в по-големи количества или го приемайте по-дълго, отколкото препоръчва Вашият лекар. Следвайте инструкциите на етикета си с рецепта.

Вашият лекар може понякога да промени дозата Ви, за да се увери, че получавате най-добри резултати от това лекарство.

Zanaflex е лекарство с кратко действие и ефектите му ще бъдат най-забележими между 1 и 6 часа след приемането му. Това лекарство трябва да се приема само за ежедневни дейности, които изискват облекчаване на мускулната спастичност.

В повечето случаи може да се наложи до три дози за един ден, ако е необходимо. Оставете 6 до 8 часа да мине между дозите.

Превключването между таблетките Zanaflex и капсулите или промяната на начина, по който приемате това по отношение на храненето, може да доведе до увеличаване на страничните ефекти или до намаляване на терапевтичния ефект. Следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар. След като сте направили някакви промени в начина, по който приемате Zanaflex, свържете се с Вашия лекар, ако забележите някаква промяна в това, доколко добре действа лекарството или ако причинява повишени странични ефекти.

За да сте сигурни, че това лекарство не причинява вредни ефекти, функцията на черния дроб ще трябва да се тества редовно. Не пропускайте планирани посещения при Вашия лекар.

Може да имате симптоми на отнемане като замайване, бърз сърдечен ритъм, треперене, тревожност и повишена сприкачност, когато спрете да използвате Zanaflex, след като го използвате продължително време. Не спирайте да употребявате това лекарство изведнъж, без да говорите с Вашия лекар. Може да се наложи да използвате по-малко и по-малко, преди да спрете лекарството напълно.

Съхранявайте Zanaflex на стайна температура, далеч от влага и топлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и приемете лекарството за следващото ви редовно насрочено време. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако смятате, че сте използвали твърде много от това лекарство.

Как да приемам Zanaflex?

Симптомите на предозиране могат да включват сънливост, объркване, бавен сърдечен ритъм, плитко дишане, чувство на светлина, припадък или кома.

Zanaflex може да причини нежелани реакции, които могат да увредят вашето мислене или реакции. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте будни и бдителни. Замаяност е най-вероятно да се появи, когато се издигате от седнало или легнало положение. Ставате бавно, за да предотвратите замайване и възможно падане. Не използвайте Zanaflex във време, когато е необходим мускулен тонус, за да се осигури безопасно балансиране и движение за определени дейности. В някои ситуации това може да застраши вашата физическа безопасност да бъде в състояние на намален мускулен тонус. Студено или алергично лекарство, медикаменти за наркотична болка, хапчета за сън, други мускулни релаксатори и лекарства за пристъпи, депресия или тревожност могат да доведат до сънливост, причинена от Zanaflex. Уведомете Вашия лекар, ако трябва да използвате някое от тези други лекарства заедно със Zanaflex. Избягвайте да пиете алкохол. Може да увеличи някои от нежеланите реакции на Zanaflex.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото. Посъветвайте се с Вашия лекар незабавно, ако имате някои от тези сериозни нежелани реакции

Чувство на светлина, прималяване, бавен сърдечен ритъм

Халюцинации, объркване, необичайни мисли или поведение

Гадене, болка в стомаха, ниска температура, загуба на апетит, тъмна урина, глинести столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите); или

Изгаряне или болка при уриниране.

По-малко сериозни нежелани реакции на Zanaflex може да се появят по-често, като например

Сънливост или замаяност

Чувство на тревожност или нервност

Изтръпване или изтръпване

Стомашна болка, диария, запек, повръщане

треска

Какво ще стане, ако пропусна доза?

суха уста

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Мускулна слабост, болка в гърба

Повишен мускулен тонус или спазми; или

Какво трябва да избегна?

Изпотяване или кожен обрив.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Уведомете Вашия лекар за необичайни или затрудняващи странични ефекти. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Zanaflex нежелани реакции

Преди да приемете Zanaflex, уведомете Вашия лекар, ако използвате някое от следните лекарства

Ацикловир (Zovirax)

Циметидин (Tagamet)

Фамотидин (Pepcid)

Тиклопидин (Тиклид)

Дниутон (Zyflo)

противозачатъчни

Антибиотици като еноксацин (Penetrex), гатифлоксацин (Tequin), левофлоксацин (Levaquin), ломефлоксацин (Maxaquin), моксифлоксацин (Avelox), офлоксацин Флоксин), спарфлоксацин (Zagam), тровафлоксацин (Trovan) или норфлоксацин

Лекарства за кръвно налягане като клонидин (Catapres), гуанабенц (Wytensin), гуанактин (Tenex) или метилдопа (Aldomet); или

Лекарства за сърдечен ритъм като амиодарон (Cordarone, Pacerone), мексилетин (Mexitil), пропафенон (Rhythmol) и верапамил (Calan, Covera, Isoptin).

Ако използвате някое от тези лекарства, може да не сте в състояние да използвате Zanaflex, или може да се нуждаете от корекция на дозата или специални тестове по време на лечението.

Може да има други лекарства, които не са изброени, които могат да засегнат Zanaflex. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате и които не се отпускат по лекарско предписание. Това включва витамини, минерали, билкови продукти и лекарства, предписани от други лекари. Не започвайте да използвате ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар.

Тизанидин се предлага с рецепта под марката Zanaflex. Могат да се предлагат и други маркови или генерични формулировки. Попитайте Вашия фармацевт за всички въпроси, които имате относно това лекарство, особено ако това е ново за Вас.

Zanaflex 4 mg – бели, кръгли таблетки

Zanaflex 2 mg – сини капсули

Zanaflex 4 mg – бели и сини капсули

Zanaflex 6 mg – светлосини капсули с бяла ивица

2.05.4 / 12/2009 4:42:37

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Какви други лекарства ще повлияят на Zanaflex?

Мускулни спазми циклобензаприн, сома, баклофен, тианидин, валиум, метахокарбал, рогаксин, каризопродол, метаксалон, скелаксин, орфенадрин, Norflex, хлорзоксазон, Робазин-750, Amrix, Lioresal, Lorzone, Parafon Forte DSC, Diastat, Norgesic, Fexmid

Zanaflex (тизанидин)

Как изглежда лекарството ми?