Защо пееш мирише на смешно, след като ядеш аспержи

Във всеки брой на списанието питаме нашите експерти да отговарят на въпросите на читателите относно широк кръг от теми. В нашия брой юли-август 2010 г. се обърнахме към експерта по хранене, Каролин О’Нийл, МС, РД, за да научим защо аспержите правят урината ми, добре, различна.

О: Това е напълно нормално. В действителност ефектът от аспержите върху миризмата на урина се наблюдава от векове. Френският писател Марсел Пруст известно писа през 1913 г., че аспержите “превръщат камерата ми в парна баня”. И в един британски мъжки клуб се казва, че са сложили знак, четейки: “По време на сезона на аспержите членовете се приканват да не се освобождават от шапката.

В зависимост от това кое проучване четете, между 22% и 50% от населението съобщават, че имат остър пекат след ядене на аспержи. Но това не означава, че само телата на някои хора генерират тази миризма. Изследователите вярват, че по време на храносмилането сяровите аминокиселини на зеленчуците се разпадат на миризливи химически компоненти при всички хора. И тъй като тези компоненти са “летливи”, означаващи въздух, миризмата се вдига нагоре, когато урината напусне тялото и може да бъде открита още 15 минути, след като ядете тази пролетна деликатес.

Но само около една четвърт от населението изглежда има специален ген, който им позволява да миришат тези съединения. Така че въпросът не е дали вашата пее е мирис или не; Това е дали можете да го усетите. Ако усетите забавен аромат в урината, след като ядете аспержите, вие сте не само нормални, но имате добър нос.

SOIRCE

Каролин О’Нийл, МС, РД.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа