Защо терминът изследва вируса zika

Зика вирусът е разпространен в райони на Африка и Югоизточна Азия, но не е известно, че причиняват големи епидемии. През 2007 г. тя предизвика огнище в нов регион, остров Yap в Микронезия. През 2013 г. вирусът причини още по-голямо огнище във Френска Полинезия. През май 2015 г. Паневропейската здравна организация публикува сигнал за първото потвърдено заразяване с вируса Zika в Бразилия. Оттогава насам Бразилия и други страни и територии в Централна и Южна Америка, както и Карибите (включително Пуерто Рико и Вирджинските острови на САЩ) са преживели продължаваща предаване на вируса Zika.

В континенталните Съединени щати досега не е имало местно предаване на Zika чрез заразени комари, но има случаи на инфектирани с вируса Zika вируси чрез пътуване до засегнатите страни и случаи на сексуално предаване от завръщащи се мъже.

Бременни жени, заразени с вируса Zika, могат да предадат инфекцията на бебетата си по време на бременност или около времето на раждане. По време на развитието на плода вирусът Zika може да причини сериозен дефект на мозъка, наречен микроцефалия, състояние, при което главата на бебето е необичайно малка и може да се свърже с непълното развитие на мозъка. Освен това вирусът Zika е свързан и с други проблеми, свързани с развитието на плода, включително очни дефекти, загуба на слуха и нарушен растеж. Това не означава, че всички бременни жени с инфекция с вируса Zika ще имат бебета с микроцефалия или други медицински проблеми. Нормите и други изследователски организации работят за по-добро разбиране на риска от фетуса на микроцефалията и пълния набор от други потенциални здравни проблеми, По време на бременност може да причини.

Също така има съобщения за синдром на Guillain-Barré (GBS) при възрастни в някои страни, където се появява предаване на Zika. GBS е рядко автоимунно заболяване, при което увредените нервни клетки причиняват мускулна слабост и понякога парализа. Повечето хора се възстановяват от ГБС, но някои от тях имат трайни щети и в редки случаи ГБС води до смърт. Не е известно дали инфекцията с Zika вирус причинява GBS, а Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ работят, за да отговорят на този важен въпрос.

Научните изследвания ни помагат да научим повече за вируса zika, за да помогнем на засегнатите. Националната библиотека по медицина предлага наръчник за здравни информационни ресурси на Zika Virus за повече информация за това къде са текущите рискове и други изследователски инициативи в световен мащаб.