Защо bmi (индекс на телесна маса) не разказва цялата история

Вероятно сте чували термина BMI (индекс на телесна маса). Тя се основава на височината и теглото ви и се използва широко, за да се определи дали сте в здравословно тегло. Но както се оказа, ИТМ може да не е най-добрият начин да оразмерите формата си.

Футболистът, който е много мускулест, може да има висок BMI, но мазнините в тялото му всъщност са ниски. – Скот Каан, д-р

Изчислен от височината и теглото на човека, ИТМ се разделя на четири категории

Но колко полезен е този номер наистина?

По-малко тегло: ИТМ под 18; Нормално: Индексът на телесната маса варира между 18,5 и 24; Наднорменото тегло: ИТМ между 25 и 29 години; Затлъстяване: ИТМ с 30 или повече

“Вероятно за 90% или 95% от населението, ИТМ е добре като обща мярка за затлъстяване”, казва д-р Ричард Л. Аткинсън, изследовател и редактор на Международния вестник за затлъстяване.

Но някои критици имат различно мнение. Скот Каан, който ръководи Националния център за тегло и уелнес, казва: “Традиционно ние определяме затлъстяването с определено ограничение на скалата на телесното тегло.” Но оценяването дали човек е със затлъстяване само на техния размер е старомоден и не е ужасно полезен, казва той.

Kahan специализира в подпомагането на хората да управляват наднорменото тегло, което може да доведе до здравословни проблеми, включително диабет и сърдечни заболявания. В центъра му, измерването на ИТМ е само отправна точка. Вижда хора, които са с наднормено тегло, но са здрави и техният ИТМ не отразява действително рисковете за здравето им.

Те са тежки. Техният ИТМ ги поставя в диапазона на затлъстяване. И все пак на всяко ниво, на което гледаме, здравето им всъщност е доста добро “, казва той.” Холестеролът и кръвното им налягане са отлични. Тяхната кръвна захар е отлична. Те не изглежда да имат никакви здравни ефекти, свързани с тяхното наднормено тегло.

Въпреки че ИТМ е полезен като бърз скрининг инструмент от лекар или медицинска сестра, Кахан казва, че не е достатъчно да се погледне само този номер.

Вашият ИТМ не разкрива нищо за грима на тялото ви, като например колко много мускули и мазнини имате. Ето защо заключенията, базирани само на този номер, могат да бъдат подвеждащи, особено когато става въпрос за следното

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …