Зиртек-г

Терапевтичен клас: Комбинация антихистамин / деконгестант

Използва се за Zyrtec-D

Фармакологичен клас: цетиризин

Химически клас: цетиризин

Това лекарство е на разположение без рецепта.

Не давайте кашлица и лекарства без рецепта (OTC) на бебе или дете под 4-годишна възраст. Използването на тези лекарства при много малки деца може да причини сериозни или вероятно животозастрашаващи странични ефекти.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Употребата не се препоръчва при кърмачета и деца до 12-годишна възраст. При деца на 12 и повече години не се очаква това лекарство да причини различни странични ефекти или проблеми, отколкото при възрастни.

Преди да използвате Zyrtec-D

Не давайте кашлица и лекарства без рецепта (OTC) на бебе или дете под 4-годишна възраст. Използването на тези лекарства при много малки деца може да причини сериозни или вероятно животозастрашаващи странични ефекти.

Много лекарства не са изследвани специално при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Няма специфична информация, сравняваща употребата на цетиризин и псевдоефедрин при пациенти в старческа възраст с употреба в други възрастови групи.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Поглъщайте таблетката с удължено освобождаване цяла. Не разтрошавайте, разчупете или дъвчете преди да поглъщате.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Антихистаминът в това лекарство ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на ЦНС, включително трициклични антидепресанти (лекарства, които забавят нервната система, вероятно причиняват сънливост). Някои примери за депресанти на ЦНС са други антихистамини или медикаменти за сенна хрема, други алергии или настинки, успокоителни средства, успокоителни средства или лекарства за сън, лекарства за болкоуспокояващи или наркотици, баритурати, лекарства за гърчове, мускулни релаксанти или анестетици, включително някои зъбни анестетици , Примери за трициклични антидепресанти са амитриптилин [напр. Elavil], амоксапин [напр. Asendin], кломипрамин [напр. Анафранил], дезипрамин [напр. Pertofrane], доксепин [напр. Sinequan], имипрамин [напр. Тофранил], нортриптилин [напр. Aventyl], протриптилин [Vivactil], тримипрамин [напр. SURMONTIL]. Проверете при Вашия лекар, преди да приемете някое от горните, докато приемате това лекарство.

Антихистаминът в това лекарство може да накара някои хора да станат сънливи, замаяни или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни.

Правилното използване на Zyrtec-D

Антихистамините могат да причинят сухота в устата, носа и гърлото. За временно облекчение използвайте бонбони без захар или смола, разтопете късчета лед в устата си или използвайте заместител на слюнката. Ако обаче устата ви продължава да се чувства сухо повече от 2 седмици, консултирайте се с вашия зъболекар. Продължителната сухота на устата може да увеличи шансовете за зъбно заболяване, включително разпад на зъбите, заболяване на венците и гъбични инфекции.

Деконгестантът в това лекарство може да накара някои хора да бъдат нервни или неспокойни или да имат проблеми при сън. Ако имате проблеми със съня, вземете последната доза от това лекарство за всеки ден няколко часа преди лягане. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Предпазни мерки при използване на Zyrtec-D

Наличност Rx / OTC Rx и / или OTC

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

WADA Class Anti-Doping Класификация

Алергичен ринит преднизон, прометазон, Zyrtec, флутиказон носал, лоратадин, флоназа, бендадрил, монтелукаст, цетиризин, силулайр, триамцинолон, кларитин, дексаметазон, дифенидрамин, метилпреднизолон, Фенгаран, Назонекс, фексофенадин, будезонид назален, Алегра, Декадрон, хлорфенирамин, Медрол Досепак , Азеластин назален

Zyrtec-D нежелани реакции

Zyrtec-D (цетиризин / псевдоефедрин)