Който е изложен на риск от саркоидоза?

Саркоидозата засяга хора от всички възрасти и раси. Това обаче е по-често срещано сред афро-американците и северноевропейците. В Съединените щати болестта засяга афро-американците по-често и по-силно от белите.

Изследванията показват, че саркоидозата е склонна да варира сред етническите групи. Например, проблеми с очите, свързани с болестта, са по-чести при японските хора.

Синдромът на Лофгрен, вид на саркоидоза, е по-често срещан при хора с европейски произход. Синдромът на Lofgren може да включва повишена температура, разширени лимфни възли, артрит (обикновено в глезените) и / или еритема нодос. Еритемът nodosum е обрив на червени или червеникаво-лилави подутини по глезените и гърдите. Обривът може да е топъл и нежен при допир.

Саркоидозата е малко по-често при жените, отколкото при мъжете. Болестта обикновено се развива на възраст между 20 и 50 години. Хората, които имат семейна анамнеза за саркоидоза, също са изложени на по-висок риск от заболяването.

Изследователите са търсили връзка между саркоидозата и експозицията на работното място и факторите на околната среда. Не е намерена обаче ясна връзка.

Това показва как Ромине, изпълнителен и съпруг, се е справил със саркоидоза. Въпреки че нямаше никакви симптоми, Ромене научила, че има белодробна саркоидоза в резултат на тестването, извършено по друга причина.

Преди да бъде диагностициран със саркоидоза, Росине никога не беше чувал за болестта. В рамките на около 5 години от диагнозата, тя започва да има симптоми. Симптомите й започнаха със суха кашлица, която стана хронична около година след първото й развитие.

Невъзможно е да изрече изречение без кашлица, Ромене започна да приема лекарства за лечение на саркоидозата. Също така, тя започна да се съсредоточава върху здравословния начин на живот, включително да се храни добре и да бъде физически активен. Като следва плана си за лечение и прави промени в начина на живот, Росине е в състояние да живее в пълен, активен живот.

За повече информация относно пребиваването и управлението на саркоидозата, посетете статията Health Topics Sarcoidosis.