Причините, симптомите, леченията и миграцията

Тенденции в борбата с болката

Ударът, наричан още изкълчване на шията или напрежение в гърлото, е нараняване на шията. Ударът се характеризира със събиране на симптоми, които се появяват след увреждане на шията. При кървене, междузвездните стави (разположени между прешлените), дисковете и сухожилията, цервикалните мускули и корените на нервите могат да се повредят.

Ударът е причинен от рязко движение на главата назад и / или напред, често в резултат на автомобилна катастрофа.

Симптомите на whiplash може да се забавят 24 часа или повече след първоначалната травма. Въпреки това, хората, които изпитват whiplash може да развият един или повече от следните симптоми, обикновено в рамките на първите няколко дни след травмата

В повечето случаи нараняванията са за меки тъкани, като дискове, мускули и връзки, и не могат да се видят при стандартни рентгенови лъчи. Може да са необходими специализирани тестове за изображения, като CT сканиране или магнитно резонансно изображение (ЯМР), за да се диагностицират увреждания на дисковете, мускулите или лигаментите, които могат да причинят симптомите на удар.

Нито едно лечение не е научно доказано като ефективно средство за лечение на удар, но лекарства за облекчаване на болката като ибупрофен (Motrin, Advil) или naproxen (Aleve, Naprosyn), заедно с леки упражнения, физиотерапия, сцепление, масаж, топлина, лед, инжекции и Ултразвук, всички са полезни за определени пациенти.

В миналото, нараняванията при удар на главата често се лекували с имобилизация в цервикална яка. Настоящата тенденция обаче е да се насърчи ранното движение вместо обездвижването. Ледът често се препоръчва през първите 24 часа, последван от нежно, активно движение.

ИЗТОЧНИЦИ: Национален институт по неврологични заболявания и инсулт. Майо клиника.