Риска от остеопороза и костни фрактури

 Архивира съдържание след 2 години, за да гарантира, че нашите читатели лесно могат да намерят най-своевременно съдържание; За да намерите най-актуалната информация, моля, въведете вашата тема в полето за търсене.

Когато повечето от нас мислят за “крехкото костно заболяване”, известно като остеопороза, ние си представяме една крехка по-възрастна жена със счупено бедро или наклонена рамене. Но не можете да разберете дали някой има остеопороза просто като ги разгледате. Лекарите трябва да прегледат вашата лична и семейна история, вашите навици, както и тест за костна плътност, за да откриете личния си риск.

“Това може да бъде възрастна дама, мъж или по-млада жена, която е наред, но е на 5 фута височина и тежи 93 килограма”, казва Етел С. Сирис от Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Ако сте били диагностицирани с остеопороза, знаете, че имате нужда от много жизненоважни хранителни вещества, като калций и витамин D. Излиза, че закуската може да е най-доброто време, за да дадете на костното здраве асансьор. Повечето от храните и напитките, които сега са подсилени с калций, са видовете вкус на деня ви: Портокалов сок. Мляко. Зърнена закуска; Разбира се, USDA поставя печени херинга на върха на списъка с богати на калций храни. Но кой знае добра рецепта за това? И мигновеният шоколадов пудинг е доста висок в списъка – но това е …

Остеопорозата се развива, когато нашите тела не изграждат нови кости толкова бързо, колкото премахват старата кост. Костите стават слаби и крехки и е по-вероятно да се счупят или да се счупят.

Някои фрактури се случват, когато се сблъскате, докато други могат да следват нещо толкова безобидно, колкото прегръдка или просто прегъване. Фрактури, дължащи се на остеопороза, са най-чести в гръбначния стълб и бедрената кост.

“Когато една по-възрастна жена или човек има фрактура, трябва да видим дали има ниска костна маса или остеопороза”, казва сърис. Това е най-голямото предупреждение за червения флаг, че могат да последват повече фрактури.

Тестът за костна плътност може да диагностицира остеопорозата, преди да се получи счупена кост. Националната фондация за остеопороза препоръчва този рентгенов лъч

Някои лекари използват формулата FRAX (Инструмент за оценка на риска при фрактури), за да изчислят шансовете Ви за счупване на кост в рамките на следващите 10 години. То добавя предишни фрактури, пол, тютюнопушене, употреба на алкохол и понякога резултатите от тестовете за костна плътност в бедрената кост, както и други фактори.