Ще предупреди ли етикетите на хранителните продукти за по-здравословна диета?

Не е загадка, че навиците на преяждане на погрешните храни и недостатъчното им упражняване са довели твърде много възрастни и деца до затлъстяване.

Някои експерти и държавни служители смятат, че поставянето на ключова информация за хранителните вещества отпред на пакетираните храни може да направи разликата, като насърчи по-здравословен избор на храни и напитки.

Няма съмнение, че е необходимо нещо ново и новаторско, за да помогнем на много хора по света да направят по-добър избор – но не всеки е съгласен с това какво трябва да бъде.

Разбирането на хранителните качества на храните е от съществено значение за вземането на по-здравословен избор. Но това не е толкова просто. В определянето на хранителните качества на храната влизат множество фактори – и те не винаги са отпред на опаковката.

Панелът “Факти за хранителните стойности” на гърба или на опаковката не се използва рутинно.

Интересът на потребителите към четенето на панела Nutrition Facts на гърба на пакетите се е понижил през последните години, според проучване на пазара от NPD Group. Анализаторът на NPD Хари Блейзър казва в съобщение: “Ако има едно ясно послание, което потребителите се опитват да изпратят, етикетът е станал уморен и безличен.

Хората обикновено правят бърз избор, докато се състезават около хранителния магазин. Средният купувач купува 61 продукта за 26 минути. Това не оставя много време, за да проверите панела Nutrition Facts или списъка на съставките, които дават най-добра представа за цялостното хранително качество на храната.

През последните години е имало експлозия на усилията за етикетиране на предната част на опаковката, от неуспешния етикет “интелигентни решения” до програмите за сърдечна проверка на сърдечната асоциация, заедно с програмите за маркиране на рафтове като NuVal и Guiding Stars в избрани хранителни стоки магазини.

Като цяло, символите изглежда спомагат за купувачите, но някои символи не отчитат общия профил на храненето, казва Милтън Стоукс, собственик на One Source Nutrition.

Символите отпред на пакета са стъпка в правилната посока, казва автор на “Прочетете го преди да ядеш”, Бони Тауб-Дикс, МА, РД. “Потребителите търсят бързи отговори, но предната част на пакета не разказва цялата история – все още трябва да обърнете пакета”, казва тя.

Експертите искат една единна програма с последователни послания на всички етикети, но това ще изисква сътрудничество от всички заинтересовани страни.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа