YF-VAX

Терапевтичен клас: Ваксина

Използва за Yf-Vax

Ваксинацията срещу жълта треска се препоръчва за всички лица на възраст 9 месеца и по-големи, които пътуват или живеят в райони в Африка, Южна Америка или други страни, където има инфекция с жълта треска, и за хора, които пътуват до страни, които се нуждаят от жълта треска Имунизация (сертификат за ваксинация). Необходими са и други хора, които могат да влязат в контакт с вируса на жълтата треска.

Бременните жени трябва да бъдат ваксинирани само ако трябва да пътуват до места, където има епидемия от жълта треска и не могат да бъдат защитени от ухапвания от комари.

Сертификатът за ваксинация за жълта треска е валиден за 10 години, започващи 10 дни след първата ваксинация или на датата на втората ваксинация, ако в рамките на 10 години от първата инжекция.

Ваксината срещу жълта треска може да не предпазва всички хора, които получават ваксината.

Тази ваксина се дава само на оторизирани центрове за ваксиниране срещу жълта треска. Местоположението на тези центрове може да бъде получено от вашата държава, провинция и местни здравни служби.

При вземането на решение да се използва ваксина, рисковете от приемане на ваксината трябва да се преценят срещу доброто, което тя ще направи. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За тази ваксина трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате Yf-Vax

Ваксината срещу жълта треска се препоръчва за деца на възраст 9 месеца или по-големи, ако пътуват до или живеят в райони, където има инфекция с жълта треска или пътуват до области, които изискват имунизация срещу жълта треска (сертификат за ваксинация). Ваксината обаче не се препоръчва при кърмачета на възраст под 9 месеца поради повишен риск от енцефалит.

Употребата на тази ваксина трябва да бъде ограничена до възрастни пациенти над 65-годишна възраст, които пътуват до или живеят в райони, където има инфекция с жълта треска.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато получавате тази ваксина, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва приемането на тази ваксина с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не използва тази ваксина или да промени някои от другите лекарства, които вземате.

Получаването на тази ваксина с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Получаването на тази ваксина с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на тази ваксина. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Медицинска сестра или друг обучен здравен специалист ще Ви даде тази ваксина. Тази ваксина се дава като изстрел под кожата.

Приемна доза от ваксината се препоръчва на всеки 10 години при пациенти, които са в постоянен риск от излагане на вируса на жълта треска и се изисква от неговия лекар.

Много важно е Вие или Вашето дете да се върнете при Вашия лекар в точното време за втората доза (според указанията на Вашия лекар). Непременно уведомете Вашия лекар за всички нежелани реакции, които се появяват след приемането на тази ваксина.

Тази ваксина може да причини сериозен вид алергична реакция, наречена анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате обрив, сърбеж, подуване на езика и гърлото или затруднено дишане след приемането на ваксината.

Страничните ефекти от тази ваксина могат да се проявят до 30 дни след като сте получили изстрела. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всякакви сериозни нежелани реакции, които се появяват през това време.

Ваксината срещу жълта треска може да причини сериозен страничен ефект, наречен невротропично заболяване или пост-ваксинален енцефалит. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате объркване, раздразнителност, главоболие, гърчове, схванат врат или повръщане.

Тази ваксина може да причини сериозни алергични реакции, засягащи множество телесни органи (например черен дроб или бъбрек). Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате следните симптоми: треска, тъмна урина, главоболие, обрив, болка в стомаха, необичайна умора или жълти очи или кожа.

Тъй като ваксината може да не предпазва всички напълно, е много важно да използвате предпазни мерки, за да намалите шансовете за ухапване от комари. Те включват използването на репеленти срещу насекоми и мрежи против комари, носенето на защитно облекло и престоя на закрито по време на полумрака и след залез слънце.

Запушалката на флакона съдържа суха естествена гума (производно на латекс), която може да причини алергични реакции при хора, чувствителни към латекс. Кажете на Вашия лекар, ако имате латексова алергия, преди да започнете да приемате тази ваксина.

Правилно използване на Yf-Vax

Уведомете Вашия лекар, ако получавате лечение или използвате лекарство, което причинява слаба имунна система. Това може да включва лъчева терапия, стероидни лекарства или лекарства против рак.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е затруднена или ако имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Предпазни мерки при използване на Yf-Vax

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Жълта треска Профилактика ваксина срещу жълта треска

 Или се присъединете към групата за поддръжка на YF-Vax, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.

Yf-Vax нежелани реакции

YF-Vax (ваксина срещу жълта треска)