zioptan

Какво представлява Zioptan?

Zioptan капки за очи се използват за лечение на глаукома с отворен ъгъл или други причини за повишено налягане вътре в окото.

Zioptan може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Zioptan може да доведе до постепенна промяна на цвета на очите, клепачите и миглите. Промените в цвета може да са постоянни дори след края на лечението и могат да се появят само в очите, които се лекуват.

Важна информация

Когато използвате Zioptan, незабавно уведомете Вашия лекар, ако имате очно увреждане или инфекция, внезапни промени в зрението или ако имате нужда от някакъв вид операция, особено операция на очите.

Посъветвайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка или зачервяване на очите, сърбящи или воднисти очи или повишена чувствителност към светлина.

Не трябва да използвате Zioptan, ако сте алергични към тафлупрост.

Zioptan може да причини постепенна промяна в цвета на очите, клепачите и миглите, както и увеличаване на растежа или дебелината на миглите. Тези промени в цвета, обикновено увеличение на кафявия пигмент, се появяват бавно и може да не ги забележите месеци или години. Промените в цвета може да са постоянни дори след края на лечението и могат да се появят само в очите, които се лекуват. Това може да доведе до козметична разлика в очите или цвета на мигли от едно око към друго.

Преди да използвате Zioptan

За да сте сигурни, че Zioptan е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

увеит

Всяко подуване или инфекция в окото или около очите ви; или

Разкъсана или липсваща естествена леща отвътре на окото.

Правителствена бременност категория C. Не е известно дали Zioptan ще навреди на нероденото бебе. Използвайте ефективен контрол на раждаемостта и уведомете Вашия лекар, ако забременеете по време на лечението.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Не е известно дали тафлупрост преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Уведомете Вашия лекар, ако кърмите бебе.

Не давайте Zioptan на лица под 18-годишна възраст без медицински съвет.

Използвайте Zioptan eue капки, точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не използвайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Употребата на повече Zioptan, отколкото е предписана, няма да подобри Вашето състояние и може да направи това лекарство по-малко ефективно.

Измийте ръцете си, преди да използвате капките за очи.

Да прилагате капки за очи

Наклонете леко главата си и спуснете долния си клепач, за да създадете малък джоб. Задръжте капката за Zioptan над окото с върха надолу. Погледнете нагоре и далеч от капкомера и изтласкайте капка.

Затворете очите си за 2 или 3 минути с главата си наклонена надолу, без да мига или примигва. Внимателно натиснете пръста си във вътрешния ъгъл на окото в продължение на около 1 минута, за да не изтече течността в слъзния канал.

Изчакайте поне 5 минути, преди да използвате други капки за очи, предписани от Вашия лекар.

Всяка бутилка Zioptan за еднократна употреба е само за едно приложение (в едно или и двете очи наведнъж). Изхвърлете бутилката за очи след една употреба, дори ако все още има останало лекарство, след като сте използвали капки за очи.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате очно увреждане или инфекция, внезапни промени в зрението или ако имате нужда от някакъв вид операция, особено операция на очите.

Съхранявайте неразпечатани картони Zioptan или фолиевите торбички в хладилника, не замразявайте.

След отваряне на фолиевата торбичка, съхранявайте това лекарство на стайна температура далеч от влага и топлина. След като се отвори торбичката, трябва да използвате Zioptan капки за очи в рамките на 28 дни.

Как да използвам Zioptan?

Използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Предозирането на Zioptan не се очаква да бъде опасно. Потърсете спешна медицинска помощПосонска помощна линия на 222-1222, ако някой случайно е погълнал лекарството.

Не използвайте други лекарства за очи, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Zioptan: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате Zioptan и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Болка в окото или зачервяване

Сърбящи или воднисти очи

Повишена чувствителност към светлина; или

Тежко зачервяване или изгаряне на очите след използване на капките.

Честите странични ефекти на Zioptan могат да включват

Лек дискомфорт на очите

замъглено зрение; или

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Сухи очи.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какво трябва да избегна?

Не е вероятно другите лекарства, които приемате перорално или инжектирате, да окажат влияние върху тафлупроста, използван в очите. Но много лекарства могат да взаимодействат помежду си. Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни услуги за всички лекарства, които използвате, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти.

Отказ от отговорност: Бяха положени всички усилия, за да се гарантира, че предоставената информация е точна, актуална и пълна, но не е гарантирано това. Информацията за наркотици, съдържаща се тук, може да бъде чувствителна към времето. Информацията за наркотици на Multum е информационен ресурс, предназначен да подпомогне лицензираните специалисти в областта на здравеопазването да се грижат за пациентите си и / или да обслужват потребителите, разглеждащи тази услуга, като допълнение и не заместител на опита, уменията, знанията и преценката на практикуващите здравни специалисти. Липсата на предупреждение за дадена лекарствена или лекарствена комбинация по никакъв начин не трябва да се тълкува като индикация, че лекарствената или лекарствената комбинация е безопасна, ефективна или подходяща за всеки пациент. Информацията, съдържаща се тук, не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции.

1.01.2013-04-29, 9:58:28 AM.

Странични ефекти на Zioptan

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Глаукома / интраокуларна хипертония Combigan, офталмологична тафлупрост

Глаукома, отворен ъгъл Lumigan, офталмичен тимолол, офталмичен епинефрин, Xalatan, Travatan, Alphagan, бримонидин офталмичен, офталмологичен латанопрост

Интраокуларна хипертензия Lumigan, тимолол офталмични, Xalatan, Travatan, Combigan, Alphagan, бримонидин офталмичен, latanoprost офталмологичен

Какви други лекарства ще повлияят на Zioptan?

Zioptan (офталмична тафлупрост)