Zolpimist (zolpidem) използва, дозировка, странични ефекти

Какво представлява Zolpimist?

Zolpimist перорален спрей се използва за краткосрочно лечение на безсъние. Zolpimist се използва, за да ви помогне да заспите.

Zolpimist може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Не споделяйте Zolpimist с друго лице, дори ако имат същите симптоми, които имате. Злоупотребата с това лекарство може да доведе до опасни странични ефекти.

Важна информация

През януари 2013 г. администрацията по храните и лекарствата (правителството) понижи препоръчваната доза за золпидем. Ако сте приемали zolpidem в миналото, Вашият лекар може да Ви накара да приемете по-ниска доза от това лекарство, отколкото преди.

Zolpimist може да наруши вашето мислене или реакции. Все още може да се почувствате сънливо сутрин след приемането на това лекарство. Изчакайте поне 4 часа или докато сте напълно буден, преди да направите нещо, което изисква да сте будни и бдителни.

Някои хора, които употребяват това лекарство, са се занимавали с дейности като шофиране, хранене, ходене, извършване на телефонни обаждания или сексуален контакт и по-късно без спомен за дейността. Ако това се случи с Вас, спрете приема на Zolpimist и говорете с Вашия лекар за друго лечение на нарушението на съня.

Не приемайте това лекарство, ако сте консумирали алкохол през деня или точно преди леглото.

Преди да приемете това лекарство

Золипимът може да бъде навик. Съхранявайте лекарството на място, където другите не могат да стигнат до него.

Zolpimist може да причини тежка алергична реакция. Спрете приема на това лекарство и спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Някои хора, които използват Zolpimist, са се занимавали с дейности като шофиране, хранене, ходене, извършване на телефонни обаждания или правене на секс и по-късно без спомен за дейността. Ако това се случи с Вас, спрете приема на Zolpimist и говорете с Вашия лекар за друго лечение на нарушението на съня.

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към золпидем.

За да сте сигурни, че Zolpimist е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

заболяване на бъбреците

чернодробно заболяване

Белодробно заболяване като астма, бронхит, емфизем или хронична обструктивна белодробна болест (COPD)

Сънна апнея (дишането спира по време на сън)

Миастения гравис

Анамнеза за депресия, психични заболявания или мисли за самоубийство; или

История на пристрастяване към наркотици или алкохол.

Золипимът може да бъде навик и трябва да се използва само от лицето, за което е предписан. Никога не споделяйте Zolpimist с друг човек, особено с някого с наркотична зависимост или пристрастеност. Съхранявайте лекарството на място, където другите не могат да стигнат до него.

Правителствена бременност категория C. Не е известно дали злопидем ще увреди неродено бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Золпидем може да премине в кърмата и да навреди на кърмачето. Уведомете Вашия лекар, ако кърмите бебе.

Седативните ефекти на Zolpimist може да са по-силни при по-възрастни хора.

Не давайте това лекарство на лица под 18-годишна възраст.

Използвайте Zolpimist перорален спрей точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Никога не приемайте това лекарство в по-големи количества или за по-дълго от предписаното.

Как да приемам Zolpimist?

Спрей Zolpimist директно в устата си над езика си. Подправете спрея преди първата употреба, като изпомпате 5 тест-спрея във въздуха, далеч от лицето. Подправете спрея с 1 спринцовка, ако не са били използвани повече от 14 дни.

Не споделяйте това лекарство с друг човек, дори ако имат същите симптоми, които имате. Злоупотребата с това лекарство може да доведе до опасни странични ефекти.

Zolpimist идва с инструкции на пациента за безопасна и ефективна употреба. Следвайте внимателно тези указания. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Никога не приемайте Zolpimist, ако нямате пълни 7 до 8 часа да спите, преди да сте отново активни.

Zolpimist е предназначен само за краткосрочна употреба. Уведомете Вашия лекар, ако симптомите на безсъние не се подобрят или ако се влошат след употреба на това лекарство за 7 до 10 последователни нощи. Не приемайте това лекарство повече от 4 или 5 седмици без съвет от Вашия лекар.

Не спирайте внезапно употребата на Zolpimist след продължителна употреба или може да имате неприятни симптоми на отнемане. Посъветвайте се с Вашия лекар как да избягвате симптомите на абстиненция, когато спрете да използвате лекарството

Симптомите на безсъние могат да се появят и след спиране на приема на Zolpimist. Тези симптоми може да изглеждат още по-лоши, отколкото преди да започнете да приемате лекарството. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако все още имате влошаване на безсънието след първите няколко нощи, без да приемате Zolpimist.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина. Не замразявайте. Съхранявайте бутилката Zolpimist изправена, когато не се използва.

Тъй като Zolpimist се приема само преди лягане, няма да се прилага често схема на дозиране.

 Предозирането на злопидем може да бъде фатално, особено когато се приема заедно с други лекарства, които могат да причинят сънливост.

Симптомите на предозиране могат да включват сънливост, обърканост, плитко дишане, чувство на светлина, припадък или кома.

Zolpimist може да наруши вашето мислене или реакции. Все още може да се почувствате сънливо сутрин след приемането на това лекарство. Изчакайте докато сте напълно буден преди да шофирате, да работите с машини, да пилотирате самолет или да правите всичко, което изисква да сте будни и бдителни.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Замаяност или тежка сънливост могат да причинят попадания, злополуки или тежки наранявания.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Избягвайте да вземате Zolpimist по време на пътуване, например да спите на самолет. Може да бъдете събудени преди ефекта на лекарството да е изчезнал. Амнезия (забрава) е по-често, ако не получите пълно 7 до 8 часа сън след приемането на Zolpimist.

Не приемайте това лекарство, ако сте консумирали алкохол през деня или точно преди леглото.

Какво трябва да избегна?

Zolpimist може да причини тежка алергична реакция. Спрете приема на золпидем и спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Съобщете на Вашия лекар за нови или влошаващи се симптоми като: депресия, тревожност, агресия, възбуда, объркване, необичайни мисли, халюцинации, проблеми с паметта, промени в личността, поемане на рисково поведение, понижени задръжки, страх от опасност или мисли На самоубийство или на нараняване.

Спрете да използвате Zolpimist и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Zolpimist странични ефекти

Болка в гърдите, бърз или неравномерен сърдечен ритъм, задух

Проблеми с дишането или преглъщането; или

Чувствам се, че може да излезете.

Обичайните нежелани реакции на Zolpimist могат да включват

Сънливост през деня, замайване, слабост, чувство за “наркотик” или лекомислене

Умора, загуба на координация

Запушен нос, сухота в устата, нос или гърло дразнене

Гадене, запек, диария, разстроен стомах; или

Главоболие, мускулна болка.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Може да се нуждаете от по-ниска доза Zolpimist, ако приемате други лекарства, които ви карат да сънувате или забавяте дишането си (като студено лекарство, лекарства против болка, мускулни релаксанти и лекарства за депресия, тревожност или припадъци). Кажете на Вашия лекар, ако понастоящем приемате някое от тези лекарства.

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате, и тези, които започнете или преустановите употребата по време на лечението си със Zolpimist, особено

хлорпромазин

Итраконазол или кетоконазол

рифампин; или

Антидепресант – имипрамин, сертралин.

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат със Zolpimist, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

10.03.2016-02-01, 12:42:30

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule 4 Потенциал за злоупотреба

Какви други лекарства ще повлияят на Zolpimist?

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Безсъние мелатонин, лоразепам, амитриптилин, амбиен, ативан, золпидем, дифенидрамин, темазепам, доксепин, елавил, лунеста, ресторл, езопиклолон, белсомра, соната, розерем, триазолам, залеплон, Silenor, Halcion, доксиламин, Dalmane, ramelteon, 5-HTP , Тиленолов РМ

Золипим (золпидем)