Защо да седите прекалено много е лошо за вашето здраве

Всички знаем, че трябва да сме по-активни, но има все повече доказателства, че трябва да отделяме и по-малко време за почивка.

Изследванията показват, че оставането на прекалено дълго време е лошо за вашето здраве, независимо колко упражнения правите.

Изследванията свързват прекомерното заседание с наднормено тегло и затлъстяване, диабет тип 2, някои видове рак и преждевременна смърт.

Удълженото заседание се смята, че забавя обмяната на веществата, което засяга способността на организма да регулира кръвната захар, кръвното налягане и да разгражда телесните мазнини.

Официални насоки за здравето

Много възрастни в Обединеното кралство прекарват повече от седем часа на ден седнало или легнало и това обикновено се увеличава с възрастта до 10 часа или повече.

Това включва гледане на телевизия, използване на компютър, четене, правене на домашна работа, пътуване с кола, автобус или влак – поведение, наречено заседнал – но не включва сън.

Експертите смятат, че има нещо конкретно за акта на седене или лъжа твърде дълго, което е лошо за нашето здраве.

Едно от най-големите изследвания до момента по темата – включващо почти 800 000 души – е установено, че в сравнение с тези, които са най-малко седнали, хората, които са най-дълго седнали,

Силата на доказателствата е такава, че през 2011 г. правителството публикува нови препоръки за минимизиране на заседанието за различните възрастови групи.

Стартовият активен отчет, оставащ активен (PDF, 1.34Mb) препоръчва да се разпаднат дълги периоди от време на седене с “по-кратки периоди на активност само за една до две минути”.

Колко седи е твърде много?

Панел от водещи експерти (PDF, 964kb), които прегледаха доказателствата за заседанието на доклада, препоръчва да се направи “активна почивка от заседание на всеки 30 минути”.

Съветът се отнася за всички, дори за хора, които редовно се упражняват, защото прекаленото заселване сега е признато за независим рисков фактор за лошо здравословно състояние.

Професор Стюарт Бидъл, който ръководи националните насоки за намаляване на заседанието, сега в Университета във Виктория, Австралия, казва, че хората, които предприемат редовни тренировки, все още могат да бъдат широко заседнал.

Ако някой отива в фитнес залата или ходи от 30 до 45 минути на ден, но остава останалата част от времето, те все още са описани като “заседнал начин на живот”.

112% увеличение на риска от диабет, 147% увеличение на сърдечносъдовите инциденти, 90% увеличение на смъртността, причинено от сърдечно-съдови инциденти, 49% увеличение на смъртта от каквато и да е причина

“Дневното движение сега се разглежда като еднакво важно за поддържането на добро здраве като традиционното упражнение”.

Лондон шофьори и астронавти

Съветът е ясен: за да намалим риска от влошаване на здравето от неактивност, се препоръчва да упражняваме редовно – поне 150 минути седмично – както и да намаляваме времето, прекарано в седене или лъжа.

Понастоящем обаче не съществуват достатъчно доказателства, за да се определи срок за това колко време всеки ден трябва да седне.

“В момента не знаем дали един подходящ за всички подход подход е подходящ”, казва професор Дейвид Дънстан от Института за сърдечни и диабетични болести на Бейкър, Мелбърн, Австралия.

“Например, не е ясно дали съветът за някой с наднормено тегло или затлъстяване може да е различен за някой, който е по-слаб.”

Въпреки това, някои страни, като Австралия, САЩ и Финландия, направиха препоръки за това колко дълго децата трябва да седят, обикновено един до два часа на ден.

Връзката между заболяване и седене се появява за първи път през 50-те години на миналия век, когато изследователите установили, че шофьорите на автобусни линии в Лондон са били два пъти по-склонни да получат сърдечен удар като колеги от колежа.

Наблюдава се експлозия на проучванията за засегнатите от заседания през последните няколко години, предизвикани от все по-заседналия ни начин на живот.

Ограничения с текущите изследвания

Смята се, че прекомерното заселване забавя метаболизма – което оказва влияние върху способността ни да регулираме кръвната захар и кръвното налягане и да метаболизираме мазнините – и може да причини по-слаби мускули и кости.

“По същество тялото” спира “, докато седи и има слаба мускулна активност”, казва професор Бидъл.

Сегашното мислене все още се оформя от изследванията на астронавти в началото на 70-те години, които откриват, че животът с нулева гравитация е свързан с ускорена загуба на кости и мускули и стареене.

“Постоянното заседание се смята, че симулира, макар и в по-малка степен, ефекта от безтегловността върху астронавтите”, казва професор Бидъл.

Повечето от доказателствата се основават на наблюдателни проучвания, които показват само връзката между седнало и лошо здраве, но не и пряка причина.

Други ограничения при настоящите изследвания са, че много проучвания разчитат на самостоятелно съобщено време за сядане и не винаги отчитат други фактори, които допринасят за това, като тютюнопушене, алкохол и диета.

С настоящото доказателство нямаме окончателен отговор на това, което се случва “, казва професор Дънстан.” Сега ние разширяваме това, което се наблюдава в изследванията на наблюденията в лабораторията.

Изследванията на астронавтите на НАСА предполагат, че при завръщането им от космоса дори лекият ходене е бил ефективен при преодоляването на негативните ефекти от безтегловността.

Намалява времето, прекарано в бебешките легла, седалките за коли или високите столчета, намалява времето, прекарано в помощните средства за ходене или заглушителите на бебето, намалява времето, прекарано пред телевизора или други екрани

Специфични за възрастта съвети

“Разчупването на времето за сядане ангажира вашите мускули и кости и дава тласък на всичките ни телесни функции – малко подобно на двигателя на автомобила”, казва професор Dunstan.

Препоръките се отнасят за всички възрастови групи и трябва да се разглеждат в съчетание със специфични за възрастта съвети за повишаване на физическата активност.

Искате да разберете колко сте здрави?

Под 5-годишна възраст: При деца под пет години съветът е да се ограничи времето, през което се гледа телевизия, пътува с кола, автобус или влак, или се забива в бъги.

Помислете за начините, по които децата могат да “печелят” време на екрана, да приемат семеен лимит, за да преглеждат времето на ден, да правят спални зона без телевизионна и компютърна зона, да определят правилата за “време на екрана”, за да насърчават децата да бъдат активни; Занимания като например поставяне на масата или изваждане на кофи, например: изберете подаръци като скутер, скейтборд, топка или кайт, за да насърчите активната игра

“Има новопоявили се доказателства, че уседното поведение в ранните години се свързва с наднорменото тегло и затлъстяването, както и с по-ниското когнитивно развитие”, се казва в доклада “Старт активен”, оставащ активен.

Въпреки че това може да е предизвикателство за заетите родители, съветите отразяват нарастващата осведоменост, че ранните житейски преживявания и навици оказват влияние върху нашето здраве като възрастни.

“Има нужда да се създадат здравословни модели на поведение през първите години, за да се предпазим от възможни вреди за здравето в бъдеще”, се казва в доклада.

Съвети за намаляване на времето за седене

Вашата проверка на състоянието

Каква е възрастта на сърцето ти?

Децата и младите хора Изследванията показват, че децата и младите хора в домакинствата с множество телевизори и компютри имат склонност да седнат повече.

Ползите от упражнението

За деца на възраст от 5 до 18 години, намаляването на времето за сядане включва всичко, което включва придвижване във и около дома, класната стая или обществото.

Включете се активно по пътя си

Съвети за намаляване на времето за седене

Насоки за физическа активност за възрастни

Родителите могат да водят пример, като също така намаляват времето за телевизионно предаване и други заседателни задачи.

Възрастни, Възрастни на възраст от 19 до 64 години се съветват да седнат по-малко през целия ден, включително на работното място, когато пътуват и у дома.

Съвети за намаляване на времето за седене

Възрастните възрастни, някои от по-възрастните (на възраст 65 и повече години) са наясно, че прекарват 10 часа или повече всеки ден, седнали или легнати, което ги прави най-заседналата група от населението.

Това може да се дължи отчасти на намалена функционалност или лошо здравословно състояние, но има и социални норми, които очакват тези хора в по-късните години да “забавят” и почиват “, казва професор Бидъл.

По-възрастните възрастни трябва да се стремят да сведат до минимум времето, което прекарват по време на продължителни периоди на заседание всеки ден.

Седенето трябва да се разпадне “, казва професор Байдъл.” ​​Дълги периоди на телевизия трябва да се избягват и трябва да се стремите да правите дейности, които включват леко движение и да сте “на крака” колкото е възможно повече.

Направете някои задачи, като да пиете кафе и чатове или дори да напишете писмо – Ернест Хемингуей написва своите романи.

Съвети за намаляване на времето за седене

14/10 /

Стойте на влака или автобуса, поемайте стълбите и изкачете ескалаторите, напомняйте се да се изкачвате на всеки 30 минути, редувайте работа, докато сте сядани, поставете лаптоп върху кутия или подобен на работещ, стойте или ходете наоколо Телефон, разходка на разходка всеки път, когато вземете кафе или чай почивка, ходете на бюрото на колега, вместо да изпратите имейл или да се обадите, да разменяте малко телевизионно време за по-активни задачи или хоби

Избягвайте дълги периоди да седите пред телевизора или компютъра, да се изправяте и да се движите по време на телевизионни рекламни паузи, да стоите или да ходите по телефона, да използвате стълбите възможно най-много, да се занимавате с активни хобита като градинарството и домашния уют; Базирани дейности като класове по танци и групи за ходене, активна игра с внуците, извършват повечето видове домакинска работа

14/10 /

Вземете нашия тест, за да видите как ще спечелите

Милиони хора вече са имали свободния си “МОТ в средата на живота”. Разберете защо тази проверка на здравето е толкова важна

Вземете онлайн теста, за да разберете дали възрастта на сърцето ви е по-висока или по-ниска от възрастта

Разберете защо 150 минути физическа активност всяка седмица може значително да подобри вашето здраве

Идеи за зает майки и татковци, семейства, млади хора, офис работници и по-възрастни възрастни да изградят дейност в живота си

Насоки за физическа активност за възрастни на възраст 19-64 г. за общо здраве и фитнес