zithromax

Терапевтичен клас: антибиотик

Използва за Zithromax

Химически клас: макролид

Азитромицин принадлежи към групата лекарства, известни като макролидни антибиотици. Тя действа като убива бактерии или предотвратява растежа им. Това лекарство обаче няма да работи при настинки, грип или други вирусни инфекции.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Безопасността и ефикасността не са установени при лечението на синузит при педиатрични пациенти или при кърмачета на възраст под 6 месеца. Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на азитромицин за лечение на синузит при деца или за лечение на пневмония при деца на възраст под 6 месеца.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на азитромицин перорална суспензия и таблетки за лечение на фарингит или тонзилит при деца под 2-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Zithromax

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на азитромицин при пациенти в напреднала възраст. Пациентите в старческа възраст обаче имат по-голяма вероятност да имат проблеми със сърдечния ритъм (напр. Torsades de pointes), което може да наложи повишено внимание при пациенти, приемащи азитромицин.

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел осигурява информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи азитромицин. Възможно е той да не е специфичен за Zithromax. Моля, прочетете внимателно.

Приемайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Това лекарство се предлага с листовка за пациента. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Може да приемате Zithromax® перорална течност или таблетки със или без храна.

Разклатете добре бутилката на Zithromax® перорална течност преди всяка употреба. Измерете правилно дозата си с маркирана лъжица, перорална спринцовка или чаша лекарство. Средната домакинска чаена лъжичка може да не поддържа необходимото количество течност.

Измерете устната течност с удължено освобождаване с маркирана лъжица, спринцовка или чаша. Вие или Вашето дете трябва да приемате това лекарство в рамките на 12 часа след смесването му с вода. Най-добре е устната течност с удължено освобождаване да се приема на празен стомах или поне 1 час преди или 2 часа след хранене. Ако детето Ви не използва цялото лекарство в бутилката, изхвърлете го, след като му дадете дозата.

Ако Вие или Вашето дете повърнете в рамките на един час след приемането на пероралната течност с удължено освобождаване, незабавно се обадете на Вашия лекар, за да видите дали е необходимо повече лекарство.

Продължете да използвате това лекарство за цялото време за лечение, дори ако Вие или Вашето дете се почувствате по-добре след първите няколко дози. Вашата инфекция може да не се изчисти, ако престанете да приемате лекарството прекалено скоро.

Ако приемате антиациди, съдържащи алуминий или магнезий, не ги приемайте едновременно с приема на Zithromax®. Тези лекарства могат да предпазват азитромицина от правилна работа. Въпреки това, можете да приемате антиациди с Zmax®.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Правилно използване на азитромицин

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Не замразявайте или замразявайте устната течност с удължено освобождаване. След като към праха е добавена вода, използвайте дозата в рамките на 12 часа и изхвърлете всяка неизползвана течност след дозата.

Можете да съхранявате пероралната течност при стайна температура или в хладилника. Не замразявайте бутилката. Не съхранявайте пероралната течност повече от 10 дни. Изхвърлете неизползваната течност след приключване на всички дози.

Предпазни мерки при използване на Zithromax

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения, за да се уверите, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Ако симптомите на Вашето дете не се подобрят в рамките на няколко дни или ако се влошат, се консултирайте с Вашия лекар.

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия, които могат да бъдат животозастрашаващи и да изискват незабавно медицинско обслужване. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате обрив, сърбеж, копривна треска, дрезгавост, задух, затруднено дишане, проблеми с гълтането или подуване на ръцете, лицето или устата, след като вземете това лекарство.

При това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Спрете да използвате това лекарство и веднага се консултирайте с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате мехури, пилинг или разхлабване на кожата, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки Използвате това лекарство.

Спрете да използвате това лекарство и веднага се консултирайте с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате болка или нежност в горната част на стомаха, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, необичайна умора или слабост, жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Азитромицин може да причини диария, а в някои случаи може да е тежък. Може да се появи след 2 месеца или повече след спиране на употребата на това лекарство. Не приемайте лекарства за лечение на диария, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Лекарствата против диария могат да влошат диарията или да я издържит по-дълго. Ако Вие или Вашето дете имате някакви въпроси относно това или ако леката диария продължава или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Това лекарство може да причини промени в сърдечния ритъм, като състояние, наречено удължаване на QT интервала. Това може да промени начина, по който вашето сърце бие и причинява припадъци или сериозни нежелани реакции при някои пациенти. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате някакви симптоми на проблеми със сърдечния ритъм, като бърза, ударителна или неравномерна сърдечна дейност.

Zithromax странични ефекти

Zithromax (азитромицин)

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Хламидия Инфекция амоксицилин, доксициклин, азитромицин, Levaquin, левофлоксацин, еритромицин

Инфекция на горния респиратов тракт амоксицилин, доксициклин, азитромицин, авгментин, цефалексин, бактрим

Бактериална инфекция ципрофлоксацин, амоксицилин, доксициклин, азитромицин, метронидазол, авгментин

Бронхит ципрофлоксацин, амоксицилин, доксициклин, азитромицин, Augmentin