Кожата и псориазис

Поемете отговорност, като научите колкото можете за псориазис. Колкото повече разбирате състоянието си, толкова по-лесно ще бъде да го управлявате.

Псориазисът изглежда работи в семейства. Това е проблем с имунната система.

Когато тя работи правилно, вашата имунна система се бори с инфекции и лекува наранявания с бели кръвни клетки. Ако имате псориазис, обаче, един вид бели кръвни клетки, В-клетката, създава антитела, които унищожават нормалните клетки на кожата.

Междувременно друг вид бели кръвни клетки – Т-клетката, започва да произвежда прекалено много протеин, наречен цитокин. Това изглежда изключва сигнал, който контролира растежа на кожните клетки.

Обикновено клетките на кожата продължават около месец. След това те умират, отслабват и се заменят с нови.

Ако имате псориазис, вашата имунна система причинява това обръщане на клетките в дни, вместо седмици. Слоеве на кожата се натрупват. Кръвният поток се увеличава, за да се подхранва тази кожа, което води до зачервяване и подуване. Получавате зачервена, възпалена кожа с белезникава, люспеста кора от мъртви клетки отгоре.

Може да получите петна от сърбящи, люспести или възпалени кожата, наречени плаки. Въпреки че могат да се появяват навсякъде, най-вероятно ще ги получите на коленете, лактите, ръцете, краката, скалпа, гърба или коремния бутон.

Може да получите и ями в ноктите и ноктите на краката. Около половината от хората с активен псориазис правят това. До 30% също получават псориатичен артрит, който причинява болка, подуване и скованост в и около ставите.

Всеки е различен. Вашите симптоми може да са по-леки или по-тежки от тези на други хора.

Опитайте се да не позволите псориазис да засегне вашия социален живот или доверие. Можете да правите всичко, което прави някой друг. Ако чувствате, че се чувствате депресирани, говорете с Вашия лекар или съветник.

Плакатен псориазис. Около 80% от хората с псориазис имат това. Това причинява повдигнатите червени петна с бели люспи.

Глутатиран псориазис. Децата, тийнейджърите и младите хора най-вероятно ще получат това. Често се появява след инфекция, като стрептокок в гърлото. Тя причинява червени, люспести, дъждовнидни петна, обикновено на корема, ръцете, краката и скалпа. Тя често се изчиства самостоятелно без лечение.