Xanax xr перорално

Използва се за Xanax XR

Терапевтичен клас: Антианситност

Фармакологичен клас: бензодиазепин, краткосрочен или междинен

Алпразолам е бензодиазепин. Бензодиазепините принадлежат към групата лекарства, наречени депресанти на централната нервна система (ЦНС), които са лекарства, които забавят нервната система.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на алпразолам в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Xanax XR

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на алпразолам при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-голяма е вероятността от тежка сънливост, замайване, обърканост, тромавост или нестабилност при пациенти в старческа възраст, които обикновено са по-чувствителни от ефекта на алпразолам в сравнение с по-младите. Пациентите в старческа възраст може да изискват по-ниска доза, за да помогнат за намаляване на нежеланите ефекти.

Проучвания при кърмещи жени показват вредни ефекти при новороденото. Трябва да се предпише алтернатива на това лекарство или трябва да спрете кърменето, докато използвате това лекарство.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи алпразолам. Той може да не е специфичен за Xanax XR. Моля, прочетете внимателно.

Приемайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Поглъщайте таблетката с удължено освобождаване цялото с пълна чаша вода. Не го разбивайте, смачквайте или дъвчете.

Ако използвате орално разпадащата се таблетка, уверете се, че ръцете ви са сухи, преди да работите с таблетката. Не изваждайте таблетките от бутилката, докато не сте готови да я вземете. Поставете таблетката незабавно на върха на езика. То трябва да се стопи бързо и да се поглъща със слюнка.

Ако използвате перорален разтвор, измерийте течността с устната кухина с маркирана лъжица за измерване, спринцовка за перорално приложение или лекарствена чаша.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Правилното използване на алпразолам

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно да се защитят орално разпадащите се таблетки от влага. Отстранете и изхвърлете всяка памучна опаковка от лекарствената бутилка, когато използвате лекарството за първи път.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят всички нежелани ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Не приемайте итраконазол (Sporanox®) или кетоконазол (Nizoral®), докато приемате това лекарство. Употребата на някое от тях заедно с това лекарство може да увеличи вероятността от сериозни нежелани реакции.

Ако развиете необичайни и странни мисли или поведение, докато приемате алпразолам, не забравяйте да го обсъдите с Вашия лекар. Някои промени, настъпили при хора, приемащи това лекарство, са подобни на тези, наблюдавани при хора, които пият алкохол и след това действат по начин, който не е нормален. Другите промени могат да бъдат по-необичайни и крайни, като объркване, влошаване на депресията, халюцинации (виждане, слух или усещане за несъществуващи), мисли за самоубийство и необичайно възбуда, нервност или раздразнителност.

Предпазни мерки при използване на Xanax XR

Алпразолам може да накара някои хора, особено по-възрастните, да станат сънливи, замаяни или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни, или не сте бдителни или виждате добре.

Не спирайте приема на това лекарство, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която използвате, преди да го спрете напълно. Това може да помогне да се предотврати влошаване на Вашето състояние и да се намали вероятността от симптоми на отнемане, като конвулсии (припадъци), стомашни или мускулни крампи, изпотяване, тремор, повръщане или необичайно поведение.

Това лекарство ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на централната нервна система (ЦНС). ЦНС депресанти са лекарства, които забавят нервната система, което може да причини сънливост или да ви накара да не сте бдителни. Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини или лекарства за сенна хрема, алергии или настинки, седативи, успокоителни средства или лекарства за сън, лекарства за болкоуспокояващи или наркотици, баритурати (използвани за гърчове), мускулни релаксанти или анестетици Някои стоматологични анестетици. Този ефект може да продължи няколко дни след като престанете да приемате това лекарство. Проверете при Вашия лекар, преди да приемете някое от горните, докато приемате това лекарство.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Xanax XR странични ефекти

Xanax XR (алпразолам)

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule 4 Потенциал за злоупотреба

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Тревожност Xanax, Lexapro, Cymbalta, алпразолам, атенолол, лоразепам, хидроксизин, есциталопрам

Паническо разстройство Xanax, сертралин, Zoloft, Prozac, алпразолам, клоназепам, лоразепам, флуоксетин

Депресия Xanax, тразодон, циталопрам, сертралин, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac